- A
- A
- A
Śledź po japońsku narodził się w Jamie Michalika
- Mamy w Krakowie nasze kulinarne legendy. Jedną z nich jest sernik z kratką z "Noworola", inną historia powstania receptury śledzia po japońsku. Niesłusznie uważa się, że to potrawa z czasów PRL. Tak naprawdę narodziła się dużo wcześniej w Jamie Michalika na cześć zwycięstwa w pewnej bitwie, które odniosła nad carską Rosją Japonia - mówi kuchmistrz Leszek Kawa, a historyk dr Marcin Gadocha z Uniwersytetu KEN w Krakowie uzupełnia cukierniczą historię Krakowa.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
09:00
W Tatrach mróz i kilka centymetrów śniegu. Weekend ma być słoneczny
-
08:53
Wkrótce kolejne eksploracje krypt w tarnowskiej katedrze
-
08:15
Katarzyna Matusik-Lipiec: Zdecydowanie stawiam na Rafała Trzaskowskiego
-
07:58
W cyfrowym świecie: Bezpieczeństwo w sieci
-
07:47
Pierwszy etap remontu ważnej wylotówki z Tarnowa już na finiszu
-
07:29
Stacja w Zakopanem została Dworcem Roku
-
07:15
Wizz Air dołoży piąty samolot do bazy w Krakowie i uruchomi nowe połączenia
-
07:07
Do 27 listopada pociągi nie dojadą do Zakopanego. Część przejazdów kolejowych zostanie zlikwidowana
-
06:52
Na święta w Krynicy są jeszcze miejsca. Gorzej z Sylwestrem
-
06:38
Liga Narodów: trudne zadanie kadry Probierza w Porto
-
10:45
W ruchach powolne, w jedzeniu szybkie, lubią produkty suche i sypkie