- A
- A
- A
Śledź po japońsku narodził się w Jamie Michalika
- Mamy w Krakowie nasze kulinarne legendy. Jedną z nich jest sernik z kratką z "Noworola", inną historia powstania receptury śledzia po japońsku. Niesłusznie uważa się, że to potrawa z czasów PRL. Tak naprawdę narodziła się dużo wcześniej w Jamie Michalika na cześć zwycięstwa w pewnej bitwie, które odniosła nad carską Rosją Japonia - mówi kuchmistrz Leszek Kawa, a historyk dr Marcin Gadocha z Uniwersytetu KEN w Krakowie uzupełnia cukierniczą historię Krakowa.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
18:34
Ilu Polaków wróci do Polski z USA? Ekspert: „Nie spodziewałbym się masowych deportacji”
-
17:56
Dyrektor Muzeum Krakowa z tytułem Małopolanina Roku
-
17:37
5 Wojskowy Szpital Kliniczny przygotowuje infrastrukturę i personel na wypadek "W"
-
17:36
Kierowcy wreszcie się doczekali. Jutro zostanie otwarty symboliczny początek nowej Sądeczanki
-
16:31
Jeszcze jeden medal Izabeli Marcisz w Turynie
-
16:13
Niedosyt Igi...
-
15:50
Badminton z Grzegorzem Turnauem i noc w Rydlówce. Jak Kraków wspiera WOŚP?
-
15:44
Jazda na quadach i skuterach kończy się dewastacją pól? Będzie więcej kontroli
-
15:42
Seniorzy apelują o montaż wind. "Nie chcemy być więźniami mieszkań"
-
15:19
"Wyjątkowa miłość" - reportaż Ewy Szkurłat
-
15:07
Ratują ślady po żydowskich sąsiadach. Schody - reportaż Ewy Szkurłat