SKŁADNIKI:
SPÓD:
o 1 szklanka bułki tartej
o 70 g masła
o 2 łyżki cukru
o 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
o szczypta soli
MASA SEROWA:
o 1 kg tłustego twarogu sernikowego
o 300 g miąższu dyni
o 100 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
o 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
o 5 jajek
o skórka otarta z 2 cytryn
Najpierw upiecz dynię. Miąższ pokrój w kostkę i wyłóż na blachę, przykryj folią aluminiową i piecz 20-30 minut w 180°C. Zmiksuj na gładkie purée i wystudź. Nie wyłączaj piekarnika.
Na patelni rozpuść masło, dodaj pozostałe składniki i smaż chwilę, aż bułka lekko się zrumieni. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak by jego brzegi wystawały poza obręcz. Na dno wysyp podsmażoną bułkę i dokładnie dociśnij. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Wszystkie składniki masy serowej wymieszaj mikserem z dyniowym purée. Masę przelej na przygotowany spód. Tortownicę szczelnie owiń kilkoma warstwami folii aluminiowej. I włóż do większej formy, którą wypełnij wrzątkiem do połowy wysokości. Całość wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 120°C. Sernik piecz 1 ½ godziny aż jego powierzchnia będzie dobrze ścięta. Wystudź i przełóż do lodówki.
Smacznego!