Składniki
800 g schabu
6 ząbków czosnku
4 gałązki rozmarynu (15-centymetrowe)
oliwa
sól i pieprz
Z czosnku, oliwy i rozmarynu robimy luźny sos. Nacieramy nim dokładnie mięso z każdej strony. Układamy w żaroodpornym naczyniu i odstawiamy na godzinę lub dwie. Od czasu do czasu zmieniamy stronę, na której leży mięso, nacierając je ponownie rozmarynowym pesto.
Obficie solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. W czasie pieczenia podlewamy mięso wytopionym tłuszczem. U mnie nie było go za dużo, dlatego dołożyłem łyżkę kaczego smalcu; można też użyć odrobiny białego wina. Pieczemy około dwóch godzin, pilnując, aby mięso zanadto się nie zarumieniło. Jeżeli to konieczne, możemy nieco zmniejszyć temperaturę.
W klasycznej wersji podajemy z pieczonymi ziemniakami.