Chrząszcze z ryjkami czyli ryjkowce czasem są nazywane celebrytami w świecie owadów. Niektóre z nich są szkodnikami - jak zmora sadów kwieciak jabłoniowiec czy wołek zbożowy pustoszący spichlerze. Bywają małe i duże, drobne, ale zajadłe. Leśnicy zapewne jednym tchem wymienili by jeszcze wiele gatunków, które nie ułatwiają im gospodarki. Dla dr hab. Stanisława Knutelskiego z Uniwersytetu Jagiellońskiego to jedne z najpiękniejszych chrząszczy.
Ich ciało jest pękate lub mocno wydłużone. Ubarwienie jest różnorodne. Zwykle przedplecze jest duże w stosunku do wielkości całego ciała. Odnóża są typu krocznego, czasem ostatnia para jest przystosowana do oddawania dalekich skoków. Czułki są zwykle dość krótkie, w połowie długości kolankowato złamane. Larwy są beznogie.
Łącznie opisano już ponad 62 tysiące gatunków ryjkowców, co jest największą liczbą spośród wszystkich chrząszczy. Jeszcze kilka ciekawostek z życia tych owadów: rozpucz lepiężnikowiec podobno potrafi wytrzymać nacisk ok. 3kg, co wydaje się masą olbrzymią. Z kolei samica tutkarza brzozowego przegryza środkową żyłkę liścia, którego dolna część więdnie, a następnie składa na jego środku jedno jajko i zwija liść w rurkę. Kiedy larwa wyjdzie z jaja, znajdzie gotowe pożywienie- miękisz zwiędłego liścia.