Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Pszczoły i ludzie w Przystanku Kulinarnym

W maju obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Dzień ustanowiony przez ONZ, na prośbę Słowenii, która w ten sposób chciała zwrócić uwagę na znaczenie pszczół dla życia na ziemi, a także na to że używane w rolnictwie pestycydy zabijają te pożyteczne owady. Dzień wypada 20 maja, chociaż o pszczołach powinniśmy pamiętać nie tylko od święta. W Przystanku Kulinarnym odwiedziliśmy powstającą w Beskidzie Wyspowym pasiekę, którą zakłada Magdalena Petryna znana jako Wilczy Las. Magda jest przewodniczką beskidzką, redaktorką, promuje lokalną turystykę, jest także edukatorką przyrodniczą i postanowiła również zostać pszczelarką.

Magda opowiadała o swoim pomyśle na życie z pszczołami, dlaczego to robi i jak przygotowuje się do opieki nad rodzinami pszczelimi

Szukanie łąki na której pszczoły będą miały co jeść, z daleka od oprysków i innych niebezpiecznych dla nich substancji to trudne zadanie, ale w Beskidzie Wyspowym wykonalne. Magda rozpocznie swoją przygodę z pszczołami od trzech uli, to będzie mikropasieka. Ale wokół niej i swojego pomysłu stworzyła też ludzki rój. To grupa osób zaangażowana w powstawanie pasieki.

Paulina Bandura przywiozła książki o pszczołach znakomitej szwedzkiej autorki Lotte Moller. To wszechstronna opowieść o jednych z najbardziej fascynujących owadów świata.

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię