Z bacówki Wojciecha Komperdy pochodzą oscypki, którymi zajadał się następca brytyjskiego tronu książę Karol, a także prymas Polski Józef Glemp, czy metropolita krakowski arcybiskup Marek Jędraszewski. Jak mówili nam Hanna i Wojciech Komperdowie i Stanisław Skubisz praca na hali z owcami to praca bardzo wymagająca - od świtu do wieczora.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny z oscypkiem w roli głównej
Są pewne miejsca i rzeczy, które są niezmienne od lat. Takie jak redyk, wypas owiec, robienie oscypków. Oscypki kojarzą sie nam Podhalem ale bacówki wyrabiające sery z owczego mleka są także w innych miejscach na południu Polski. W sobotnim Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa w nostalgiczną podróż na Halę Majerz w Pienińskim Parku Narodowym, gdzie powstają oscypki, redykołki, bundz czy żentyca.
W bacówce na Hali Majerz powstają sery i nie tylko. Jak nam mówili bacowie Wojciech Komperda i Stanisław Skubisz by powstał idealny ser potrzeba wiele pracy i.....serca.

Jak podkreślali bacowie prawdziwy oscypek jest wyjątkowy - nie ma zgrzytać, jak to się czasami mówi, lecz rozpływać się w ustach.

I jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był czas na smakowitą książkę, propozyję od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem,

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:00
Piramidy, krwawe ofiary i cykliczne końce świata. Dr Piotr G. Michalik o religii ludów Mezoameryki
-
21:42
Abakanowicz. Bez reguł. Rzeźby w ogrodach królewskich
-
18:05
„Piłeś? Nie jedź. Ale wciąż jeżdżą…” – Polska nie radzi sobie z pijanymi kierowcami
-
17:56
Nigdy więcej nienawiści i antysemityzmu
-
17:30
Zmiany w tarnowskim budżecie obywatelskim. Łatwiej będzie zgłaszać projekty
-
16:51
Wiosna w ulu. Pierwszy nakrop i nadzieja na miód z mniszka w pasiece w Kamiannej
-
16:44
Tarnów wprowadza „bon dla pierwszaka”. 700 zł na sport z oszczędności po likwidacji dyżurów dla nietrzeźwych
-
16:13
Szukasz ubezpieczenia samochodu? Zobacz, jakie to proste!
-
15:36
Pijany mężczyzna, który śmiertelnie potrącił 10-latka k. Limanowej usłyszał zarzuty
-
15:23
Małopolska na fali w 2024 roku! Rosnąca liczba turystów, coraz większe wpływy i termy, które stały się hitem
-
15:14
Ruch Muzyczny na fali: Krzysztof Stefański rozmawia z Jakubem Gucikiem i Krzysztofem Pietraszewskim