W ciągu wieków powstało wiele legend, które miały opisywać odkrycie herbaty przez ludzi- o tych właśnie legendach, a także o rodzajach herbaty i o tym czym i jak można ją doprawiać rozmawialiśmy z naszymi gośćmi zwycięzcą Tea Master Cup International w 2016 roku Muratem Kornaevem oraz japonistą Grzegorzem Adamczykiem ze Stowarzyszenia Drogi Herbaty Senshinkai Urasenke w Polsce.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny z filiżanką herbaty
Jest z nami już od niemal pięciu tysięcy lat. Wywodzi się z Chin i stała się nieodłączną częścią codzienności ludzi na całym świecie. Jest najczęściej spożywanym napojem na naszej planecie. W sobotnim Przystanku Kulinarnym odkrywaliśmy tajemnicę herbaty, a naszymi przewodnikami po jej świecie byli zwycięzca Tea Master Cup International w 2016 roku Murat Kornaev oraz japonista Grzegorz Adamczyk ze Stowarzyszenia Drogi Herbaty Senshinkai Urasenke w PolsceNasi goście mówili też o kulturowym znaczeniu herbaty w różnych krajach, a Murat Kornaev radził jaką herbatę przyrządzić na nadchodzące święta.
A że do herbatki doskonała jest lektura, Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem dołączyła do naszych gości z "herbacianą" książką.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
19:31
Hej, kolęda, kolęda. To już 90. edycja lekcji śpiewania
-
19:00
Wigilia w kolorze khaki: "Koledzy przynieśli kawałek uschniętego drzewka, które ubraliśmy w zawleczki od granatów"
-
18:18
Prawie tak piękna jak ta na Rynku!
-
18:15
Dlaczego warto zdecydować się na depilację laserową w Dotyk Piękna Kraków?
-
17:55
Tradycji stało się zadość. Bożonarodzeniowa choinka pod oknem papieskim uroczyście rozświetlona
-
16:16
Niebezpiecznie na przejściach dla pieszych. Winni kierowcy i sami piesi
-
15:58
Ewa Szkurłat z nagrodą Marszałka Senatu
-
15:49
Jakiej firmy elektronarzędzia do domu warto wybrać?
-
15:44
Zalety hulajnogi elektrycznej dla rodziców z dziećmi
-
14:18
Tramwaje wróciły na ul. Kościuszki w Krakowie