Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny w świątecznej atmosferze w Dworze Sieraków

W ostatnim przed świętami Bożego Narodzenia Przystanku Kulinarnym po świąteczną atmosferę wybraliśmy się do Dworu Sieraków. Gościli nas Paweł Gąsiorek – gospodarz Dworu Sieraków oraz szef kuchni Dworu Janusz Fic - opowiadali o dworskich tradycjach, nie tylko tych kulinarnych, ale także o tym z jakim smakiem im osobiście kojarzą się najbardziej święta. A Wojciech Giebuta asjonat muzyki operowej, organizator wyjazdów do najsłynniejszych oper świata przyprawił program niezwykłą muzyką, dobraną do dań.

Mowa była między innymi o świątecznym menu - tym kiedyś i tym teraz. O odtwarzaniu dawnych przepisów i przywracaniu dawnych potraw na nasze talerze ale...ze szczyptą nowoczesności. Tą szczyptą doprawione zostały nie tylko dania ale także tradycyjna muzyka.

Jak to przy stole, nie mogło zabraknąć toastów, a Paweł Gąsiorek zdradził nam z kim związanym z historią Dworu Sieraków najchętniej taki toast by wzniósł i dlaczego. Muzycznie wzniósł go Wojciech Giebuta/ 

Wysmakowany deser zapewniła Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem  i była też muzyczna propozycja na....trawienie po kulinarnej uczcie. 

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię