Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny w królestwie dyni

Bez wątpienia to niekwestionowana królowa jesieni. To być może również najstarsza roślina jaką ludzie „udomowili” – źródła archeologiczne i botaniczne wskazują, że człowiek uprawiał ją już na pewno siedem a być może nawet dziesięć tysięcy lat przed naszą erą. Do Europy została sprowadzona przez Krzysztofa Kolumba. Jej łacińska nazwa to Cucurbita pepo - drugi człon znaczy tyle co ‘dojrzewająca w słońcu’. W Polsce zwana była banią. Bohaterką Przystanka Kulinarnego była dynia. Odwiedziliśmy małopolskie zagłębie dyniowe - Wawrzeńczyce. A naszym przewodnikiem po dyniowym królestwie w rodzinnym gospodarstwie JEdynie była Daria Latała. Pokażemy, że dynia nie zawsze musi być pomarańczowa, że odmian dyni jest całe mnóstwo, podpowiemy też jakie odmiany i do czego najlepiej wykorzystać w kuchni.

Posłuchaj rozmowy z Darią Latałą Posłuchaj rozmowy z Darią Latałą

Posłuchaj rozmowy z Ewą Frymar - Miszczyńską

Posłuchaj rozmowy z Darią Latałą

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą, Karoliną Milczanowską i Kati Płachecką

Daria Latała, która wraz z rodzicami i bratem prowadzi rodzinne gospodarstwo JEdynie w podkrakowskich Wawrzeńczycach podpowiadała też jakie dynie do czego najlepiej się nadają, zdradziła jaka jest jej ulubiona potrawa z dyni i jak różne smaki może mieć dynia.

O słodkościach z dynii, o tym jak wykorzystać ją do ciast i deserów rozmawialiśmy z Ewą Frymar - Miszczyńską ze Słodkiej Manufaktury w Krakowie.

Była też mowa o dyniach, które do jedzenia raczej się nie nadają, ale za to pięknie potrafią przyozdobić dom.

Rodzinne gospodarstwo JEdynie w podkrakowskich Wawrzeńczycach.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym nie mogło zabraknąć Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem z nieodłączną książką pod pachą. A Karolina Milczanowska i Kati Płachecka, dziennikarki i redaktorki portalu Have a Bite zapowiedziały zbliżające się ważne kulinarne wydarzenie czyli gęsinę na świętego Marcina i uchyliły nieco rąbka tajemnicy jakie menu szykują szefowie kuchni.

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię