O jajku z naukowego punktu widzenia, o tym co o nim wiemy, a co jeszcze pozostaje tajemnicą rozmawialiśmy z doktorem Krzysztofem Andresem z wydziału hodowli i biologii zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na Wielkanoc
W Przystanku Kulinarnym na Wielkanoc w czasach szczególnego rygoru związanego z pandemią koronawirusa mówiliśmy o jednym z symboli nierozerwalnie związanych z Wielkanocą - jajku, O jajku rozmawialiśmy z punktu widzenia naukowego i kulturowego. Zabraliśmy też Państwa do...kurnika.Bożena Sawicka, ekspertka od kuchni azjatyckiej, opowiadała o jajkach, jakie na naszych polskich stołach nie goszczą lub goszczą bardzo rzadko.
Odwiedziliśmy też kurnik, w którym szczęśliwe życie wiodą kury zielononóżki. To Słoneczna Zagroda pani Lucyny Gaweł w Woli Batorskiej.
Pani Lucyna pokazała nam też pisklaki zielononóżek, które jak sama mówi z uśmiechem, przypominają jej trochę...dziki.
A na koniec programu zapytaliśmy o Państwa pomysł na jajko.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
22:11
Zubel / Duchnowski / Bauer - projekt "E-ŚPIEWNIK" - koncert w Radiu Kraków
-
21:48
Ilu obywateli Ukrainy przebywa w Małopolsce?
-
20:58
"Postać biskupa Pieronka zawsze będzie generować animozje"
-
16:53
Zniszczony użytek ekologiczny Dolina Prądnika w Krakowie. Sprawą zajmie się policja i RDOŚ
-
16:18
Czy Grupa Azoty zacznie produkować materiały wybuchowe?
-
16:10
Teraz kiedy mamy wojnę, potrzebujemy swojego kina, potrzebujemy żyć! Ukraińskie kino w trakcie wojny.
-
15:51
Jak się żyje w Ukrainie? Są problemy, o których się nie mówi
-
14:46
Zostaną tu na zimę?
-
14:42
Kilka bocianów zostanie na zimę w… Myślenicach?
-
14:35
ANS w Nowym Sączu ma swoje prosektorium. Studenci nie będą już musieli jeździć do Radomia
-
13:49
Nagi mężczyzna z dzieckiem na ręku spacerował autostradą A4
-
13:35
Hodowcy zwierząt zrozpaczeni, burmistrz chce odstrzału. W tle – zgoda na złagodzenie ochrony wilków