Opowiadali też o tym jak zaczęła się ich przygoda z cukiernictwem, ile się trzeba uczyć by tworzyć cukiernicze dzieła sztuki i czy pamiętają swoje pierwsze wypieki.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na słodko
W sobotę 17 marca Przystanek Kulinarny gościł w Wyszukanych Deserach, niewielkiej cukierni przy krakowskim Starym Kleparzu, gdzie powstają cukiernicze cuda zachwycające oko i podniebienie. Rozmawialiśmy z prowadzącymi cukiernię braćmi, zajrzeliśmy też do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, którego uczennice mają już na koncie pierwsze spore sukcesy i przygotowują się właśnie do ogólnopolskiego konkursu cukierniczego. O tradycyjne wypieki zapytaliśmy Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Klęczanach i oczywiście jak zwykle była też kulinarna propozycja książkowa. Twórcy Wyszukanych Deserów, bracia Roman i Sergiusz Szewczenko mówili o miłości do słodkości.....

O początkach cukierniczej drogi rozmawialiśmy też z nauczycielką i trzema uczennicami Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie -Marcelą Siarą, Patrycją Strugalską i Sabiną Szczygieł, które już mają na koncie pierwsze sukcesy i właśnie przygotowują się do ogólnopolskiego konkursu cukierniczego.

Bracia Roman i Sergiusz Szewczenko z Wyszukanych Deserów, malutkiej cukierni przy krakowskim Starym Kleparzu zdradzili nam skąd czerpią inspirację na cukiernicze dzieła sztuki, które tworzą.

Pytaliśmy również o tradycyjne wypieki. Panie Rozalia Latko i Halina Stawiarska z Koła Gospodyń Wiejskich w Klęczanach mówiły o ciastach - i takich na niedzielę i takich na zbliżającą się Wielkanoc. Zdradziły nam też swe przepisy......

I jak zwykle w programie nie zabrakło kulinarnej książki - tym razem Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przyniosła ze sobą "boską" kuchnię...
Komentarze (0)
Najnowsze
-
21:08
Rodzinę z Tarnowa uratował czujnik czadu. Stężenie było bardzo duże
-
20:00
Cavaliada: Niemiec Lahde wygrał GP Krakowa i klasyfikację generalną
-
18:25
Są ostrzeżenia przed marznącymi opadami. Dotyczą też Małopolski
-
17:05
Lista Niezapomnianych Przebojów nr 1556 z 23.02.2025
-
17:01
Rusza rozbudowa Zakopianki w Libertowie. Światła zastąpi tunel
-
16:30
Interesuje mnie opowiadanie historii z perspektywy robaczka - Jacek Świdziński o sztuce komiksu
-
16:26
KOMIKS | "Brzask" Jacka Świdzińskiego
-
15:52
Las kupię! Nadleśnictwa ruszają na zakupy
-
15:27
„Cały ten świat ma dzikość w sercu i szaleństwo na twarzy”. Jak David Lynch przekracza granice
-
10:00
"Dzikość serca" czyli pokręcony świat Davida Lyncha