Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny na słodko

W sobotę 17 marca Przystanek Kulinarny gościł w Wyszukanych Deserach, niewielkiej cukierni przy krakowskim Starym Kleparzu, gdzie powstają cukiernicze cuda zachwycające oko i podniebienie. Rozmawialiśmy z prowadzącymi cukiernię braćmi, zajrzeliśmy też do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, którego uczennice mają już na koncie pierwsze spore sukcesy i przygotowują się właśnie do ogólnopolskiego konkursu cukierniczego. O tradycyjne wypieki zapytaliśmy Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Klęczanach i oczywiście jak zwykle była też kulinarna propozycja książkowa. Twórcy Wyszukanych Deserów, bracia Roman i Sergiusz Szewczenko mówili o miłości do słodkości.....

Opowiadali też o tym jak zaczęła się ich przygoda z cukiernictwem, ile się trzeba uczyć by tworzyć cukiernicze dzieła sztuki i czy pamiętają swoje pierwsze wypieki.

O początkach cukierniczej drogi rozmawialiśmy też z nauczycielką i trzema uczennicami Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie -Marcelą Siarą, Patrycją Strugalską i Sabiną Szczygieł, które już mają na koncie pierwsze sukcesy i właśnie przygotowują się do ogólnopolskiego konkursu cukierniczego.

Bracia Roman i Sergiusz  Szewczenko z Wyszukanych Deserów, malutkiej cukierni przy krakowskim Starym Kleparzu zdradzili nam skąd czerpią inspirację na cukiernicze dzieła sztuki, które tworzą.

Pytaliśmy również o tradycyjne wypieki. Panie Rozalia Latko i Halina Stawiarska z Koła Gospodyń Wiejskich w Klęczanach mówiły o ciastach - i takich na niedzielę i takich na zbliżającą się Wielkanoc. Zdradziły nam też swe przepisy......

I jak zwykle w programie nie zabrakło kulinarnej książki - tym razem Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przyniosła ze sobą "boską" kuchnię...

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię