Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny na przedświątecznych zakupach na Starym Kleparzu w Krakowie

Na nieco ponad czterdzieści osiem godzin przed Wigilią Bożego Narodzenia Przystanek Kulinarny wybrał się na przedświąteczne zakupy na najstarsze działające nieprzerwanie targowisko w Krakowie -na Stary Kleparz. Na co dzień tętniące życiem, tuż przed świętami pełne osób, które przyszły na zakupy -po warzywa, owoce i różne inne specjały. W sobotę tradycyjnie już kleparscy kupcy dzielili się też z potrzebującymi. Jak mówiła nam wiceprezes zarządu Spółki Kupieckiej Stary Kleparz Beata Dziadoń-Pitala w paczkach znalazło się to, czym kupccy na Kleparzu handlują.

W historyczną podróż w czasie do Kleparza, który kiedyś zwany był...Florencją zabrał nas Konrad Myślik z Towarzystwa Miłośników Historii i Zabytków Krakowa. 

Na Starym Kleparzu zakupy robią pokolenia Krakusów i nie tylko. Spotkaliśmy matkę z córką, Panią Danutę i Panią Izę,  targowisko odwiedzają regularnie, mają swoich zaprzyjaźnionych kupców, z którymi są po imieniu, a Stary Kleparz odwiedzają od bardzo wielu lat.

Przepis na najlepszego wigilijnego karpia zdradził nam szef kuchni restauracji Filipa 18 Mardin Sołtys, który nie wyobraża sobie pewnych zakupów gdzie indziej niż na Starym Kleparzu.

Na Kleparz na przedświąteczne zakupy przyszła też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem z książkową propozycją na bardzo nietypowy wigilijno-świąteczny stół.

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię