W ciągu wieków powstało wiele legend, które miały opisywać odkrycie herbaty przez ludzi- o tych właśnie legendach, a także o rodzajach herbaty i o tym czym i jak można ją doprawiać rozmawialiśmy z naszymi gośćmi zwycięzcą Tea Master Cup International w 2016 roku Muratem Kornaevem oraz japonistą Grzegorzem Adamczykiem ze Stowarzyszenia Drogi Herbaty Senshinkai Urasenke w Polsce.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny z filiżanką herbaty
Jest z nami już od niemal pięciu tysięcy lat. Wywodzi się z Chin i stała się nieodłączną częścią codzienności ludzi na całym świecie. Jest najczęściej spożywanym napojem na naszej planecie. W sobotnim Przystanku Kulinarnym odkrywaliśmy tajemnicę herbaty, a naszymi przewodnikami po jej świecie byli zwycięzca Tea Master Cup International w 2016 roku Murat Kornaev oraz japonista Grzegorz Adamczyk ze Stowarzyszenia Drogi Herbaty Senshinkai Urasenke w Polsce
Nasi goście mówili też o kulturowym znaczeniu herbaty w różnych krajach, a Murat Kornaev radził jaką herbatę przyrządzić na nadchodzące święta.

A że do herbatki doskonała jest lektura, Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem dołączyła do naszych gości z "herbacianą" książką.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
10:08
Był pijany, miał zakaz prowadzenia pojazdów, jechał pojazdem bez badań technicznych. A to jeszcze nie koniec...
-
10:00
Dominik Strycharski. Flet może być bardzo ofensywnym narzędziem
-
09:50
BookGame 2025 – największe święto gier planszowych w Polsce
-
09:31
Ekspert: "Dziś rata kredytu hipotecznego na dom czy mieszkanie to średnio ponad 4 tysiące miesięcznie"
-
09:08
Piątek pełen sportowych emocji. Plan transmisji w Radiu Kraków
-
08:58
Ku pamięci Adama Musiała i Andrzeja Iwana
-
08:55
O północy w Krakowie rozpocznie się cisza wyborcza przed wyborami uzupełniającymi do Senatu
-
08:01
Podgórze chce mieć własny hejnał. Wkrótce ruszy konkurs
-
07:44
Broń atomowa w Polsce? Dominik Jaśkowiec: "Jestem sceptyczny. To zaogni odpowiedź drugiej strony"