Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny z filiżanką herbaty

Jest z nami już od niemal pięciu tysięcy lat. Wywodzi się z Chin i stała się nieodłączną częścią codzienności ludzi na całym świecie. Jest najczęściej spożywanym napojem na naszej planecie. W sobotnim Przystanku Kulinarnym odkrywaliśmy tajemnicę herbaty, a naszymi przewodnikami po jej świecie byli zwycięzca Tea Master Cup International w 2016 roku Murat Kornaev oraz japonista Grzegorz Adamczyk ze Stowarzyszenia Drogi Herbaty Senshinkai Urasenke w Polsce


W ciągu wieków powstało wiele legend, które miały opisywać odkrycie herbaty przez ludzi- o tych właśnie legendach, a także o rodzajach herbaty i o tym czym i jak można ją doprawiać rozmawialiśmy z naszymi gośćmi zwycięzcą Tea Master Cup International w 2016 roku Muratem Kornaevem oraz japonistą Grzegorzem Adamczykiem ze Stowarzyszenia Drogi Herbaty Senshinkai Urasenke w Polsce. 

Nasi goście mówili też o kulturowym znaczeniu herbaty w różnych krajach, a Murat Kornaev radził jaką herbatę przyrządzić na nadchodzące święta.

A że do herbatki doskonała jest lektura, Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem dołączyła do naszych gości z "herbacianą" książką.

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię