W ciągu wieków powstało wiele legend, które miały opisywać odkrycie herbaty przez ludzi- o tych właśnie legendach, a także o rodzajach herbaty i o tym czym i jak można ją doprawiać rozmawialiśmy z naszymi gośćmi zwycięzcą Tea Master Cup International w 2016 roku Muratem Kornaevem oraz japonistą Grzegorzem Adamczykiem ze Stowarzyszenia Drogi Herbaty Senshinkai Urasenke w Polsce.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny z filiżanką herbaty
Jest z nami już od niemal pięciu tysięcy lat. Wywodzi się z Chin i stała się nieodłączną częścią codzienności ludzi na całym świecie. Jest najczęściej spożywanym napojem na naszej planecie. W sobotnim Przystanku Kulinarnym odkrywaliśmy tajemnicę herbaty, a naszymi przewodnikami po jej świecie byli zwycięzca Tea Master Cup International w 2016 roku Murat Kornaev oraz japonista Grzegorz Adamczyk ze Stowarzyszenia Drogi Herbaty Senshinkai Urasenke w Polsce
Nasi goście mówili też o kulturowym znaczeniu herbaty w różnych krajach, a Murat Kornaev radził jaką herbatę przyrządzić na nadchodzące święta.

A że do herbatki doskonała jest lektura, Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem dołączyła do naszych gości z "herbacianą" książką.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
08:01
Podgórze chce mieć własny hejnał. Wkrótce ruszy konkurs
-
07:40
Okradła ponad 1000 osób na ponad pół miliona i... wszystko oddała
-
07:22
W rok od zmiany przepisów policjanci skonfiskowali pijanym kierowcom 7,6 tysiąca aut
-
07:02
Michał Probierz rozesłał powołania. Zaskoczeń nie ma, do zespołu wraca Cash
-
06:42
Turniej WTA w Indian Wells: Iga Świątek w półfinale zagra z rewelacją ostatnich tygodni
-
06:24
Piątek deszczowy i chłodny. W nocy możliwe opady deszczu ze śniegiem i śniegu
-
06:11
Aktualnosci komunikacyjne 14.03
-
06:06
Krakowski gapowicz-rekordzista jest winny... ponad 100 tysięcy złotych!
-
22:46
Kosmiczni Grioci przemawiają do Ziemian w rytmie afrobeatu.