Po smacznej czeskiej literaturze, i w ogóle po czeskich smakach i kuchni oprowadzał nas rodowity Czech, tłumacz literatury Pavel Peč. Rozmawialiśmy o tym czy sam lubi czeską kuchnię, co w niej króluje, co odzwierciedla literatura i oczywiście o Dobrym Wojaku Szwejku.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i wielka czeska jedzeniowa przygoda
W sobotnim Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa w podróż po Czechach. Było o tradycyjnych potrawach, o smacznych czeskich książkach, o kuchni prowincjonalnej i była też wyjątkowa książka, o wyjątkowym Czechu, który w dodatku uwielbiał gotować.Z kolei w podróż po czeskiej kuchni, ale tej z punktu widzenia bardziej prowincji zabrał Państwa Zbyszek Kmieć, dziennikarz kulinarny i znawca kuchni czeskiej, który przemierzył małe miasteczka i wioski w poszukiwaniu najlepszych czeskich smaków, zaglądając również tam, gdzie zaglądał słynny wojak Szwejk.
A na deser tej czeskiej uczty była książka, która de facto była powodem tej przystankowej podróży do naszych południowych sąsiadów.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
15:33
Święta nie tylko za stołem, stawiamy na aktywność
-
14:28
Zawsze w Święta tłumnie przybywają tu krakowianie i turyści
-
14:22
To już tradycja!
-
12:50
Otwórz serce… i dom. Na rodziny zastępcze tylko w Tarnowie czeka niemal 20 dzieci
-
12:26
Abp Jędraszewski ostro o władzach państwowych. Apeluje o "wsparcie w czasie tacy mszalnej"
-
11:38
Nie takie spokojne… policja publikuje pierwsze świąteczne statystyki
-
11:22
Świąteczny stół aż się ugina? Można się podzielić
-
10:03
W pożarze domu w Chrzanowie zginęła jedna osoba
-
09:40
Świąteczny i magiczny Kraków
-
09:30
Szopki Bożonarodzeniowe w sądeckich kościołach
-
18:20
Świąteczne kalorie najlepiej spalić na stoku narciarskim
-
18:18
Żywa Szopka w Biegonicach