Z czego wynika, że tak marnujemy żywność, co się stało z wpajanym dawniej szacunkiem do jedzenia, jakie powinny być pierwsze kroki w niemarnowaniu, pierwsze kroki by stać się zero waste, czy wystarczą działania różnych organizacji walczących z marnotrawieniem czy potrzebna jest zmiana ustawodawstwa - o tym między innymi rozmawialiśmy z naszymi gośćmi.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny - Jedenaste - Nie marnuj
W sobotnim Przystanku Kulinarnym wróciliśmy do palącego tematu niemarnowania. Bo jak się okazuje, Polska zajmuje wysokie piąte miejsce w niechlubnym rankingu marnotrawstwa żywności w Unii Europejskiej. W skali globalnej problem marnowania żywności jest ogromny - jedna trzecia trafia na wysypisko. Jednym słowem stać nas, żeby iść do sklepu i wyjść z trzema torbami zakupów - tylko że jedna ląduje w śmieciach. Żywność marnuje się w naszych domach i.... w restauracjach. Gośćmi programu byli prawdziwi pogromcy marnotrawienia: Joanna Kądziołka z Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste, Marcin Tischner ze startupu Too Good To Go i restauratorka Joanna Bereza właścicielka krakowskiej restauracji Raw Nest.Jak z problemem marnowania żywności radzą sobie restauracje, dlaczego w Polsce nie są popularne tak zwane doggy bags, czy kara za niedojedzony posiłek- bo i takie są w różnych krajach to dobry pomysł? - staraliśmy się z naszymi gośćmi odpowiedzieć na te pytania.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym było miejsce na książkową rekomendację od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:16
Małopolska ma nowego komendanta wojewódzkiego policji
-
21:05
Ziemia jałowa, posępna i pełna chaosu … KL Plaszow w świadectwach więźniów
-
20:58
W Krakowie przyznano Doroczne Nagrody Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
-
20:17
Dyrektor MOPS: W pomocy społecznej w Polsce zarabia się słabo
-
18:47
Polscy biegacze narciarscy sprawdzą formę w Norwegii
-
18:30
Kraków wraca na żużlową mapę Polski!
-
17:31
Jak zaklinował się tramwaj na Kliny. Konsultacje odwołane, projekt się opóźni
-
16:43
Do tego lokalu powinny ustawiać się kolejki. Aby przetrwać, musi prowadzić zbiórkę
-
16:37
Catering dietetyczny vs. gotowanie w domu – co się bardziej opłaca?
-
16:34
Czym jest opłata turystyczna?
-
16:34
Sprawny i szczęśliwy pies dzięki odpowiedniej karmie – jak wybrać najlepszą dla swojego pupila?
-
16:07
Kosiniak-Kamysz w Krakowie: Zgoda Ukrainy na ekshumację ofiar rzezi wołyńskiej to również zasługa PSL