W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o solidarności, o sile jaką daje wspólnota, zwłaszcza w tak trudnych momentach jak obecnie. Po siedmiu dniach od zamknięcia z powodu zagrożenia koronawirusem restauracji,kawiarnii, barów, piekarnii czyli wszystkich tych miejsc, gdzie ludzie się spotykali musimy nauczyć się żyć inaczej. A przede wszystkim sobie nawzajem pomagać.
Restauracje, po pierwszym szoku, walczą o przetrwanie i zmieniają zasady działania. Gdzie zamówić chleb, gdzie kupić ciasto, która restauracja dowiezie do domu, a która przygotuje pyszny posiłek do odbioru - o nowej rzeczywistości krakowskiej gastronomii rozmawialiśmy z Kati Płachecką, dziennikarką portalu Have a Bite, który na bieżąco aktualizuje listę najpotrzebniejszych kulinarnych informacji w mieście.
Ludzie gastronomii nie poddają się, co więcej - pomagają. Nie chcą siedzieć z założonymi rękami. Powstało wiele inicjatyw, które za cel postawiły sobie karmienie tych, którzy są na pierwszej linii frontu walki z koronawirusem - lekarzy, pielęgiarek, ratowników medycznych. Rozmawialiśmy z Dominiką Kitowską, organizatorką jednej z takich akcji - "Gastronomia dla lekarzy. Gotujemy. Pomagamy".
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym było też o książkach. Tym razem z Pauliną Bandurą z krakowskiej Księgarni pod Globusem stworzyliśmy bardzo subiektywną listę "przystankowych" książek, do których, mając teraz więcej wolnego czasu, z różnych względów warto wrócić.
Radio Kraków informuje,
iż od dnia 25 maja 2018 roku wprowadza aktualizację polityki prywatności i zabezpieczeń w zakresie przetwarzania
danych osobowych. Niniejsza informacja ma na celu zapoznanie osoby korzystające z Portalu Radia Kraków oraz
słuchaczy Radia Kraków ze szczegółami stosowanych przez Radio Kraków technologii oraz z przepisami o ochronie
danych osobowych, obowiązujących od dnia 25 maja 2018 roku. Zapraszamy do zapoznania się z informacjami
zawartymi w Polityce Prywatności.