Jak się ustrzec nadmiernych zakupów, jak mieć pewność, że kupujemy tylko to co jest nam potrzebne, a tego co kupimy nie zmarnujemy - radziła ambasadorka naszej radiowej akcji Nie Marnuj, autorka bloga kulinarnego „Kuchnia na Wzgórzu” Ulla Pałka.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny- freeganizm i niemarnowanie
Odmawiaj, ograniczaj, wykorzystuj ponownie – w kwietniowych Przystankach Kulinarnych dużo mówimy o niemarnowaniu – nie bez przyczyny. Po pierwsze statystyki są alarmujące – miliard trzysta milionów ton rok w rok wyrzucanej żywności na świecie, gigantyczne ilości plastikowych opakowań niszczących glebę, oceany i …przedostających się do tego co jemy. Po drugie – jest kolejna okazja by przekonać się, że to każdy z nas może mieć wpływ na środowisko – właśnie przez niemarnowanie i że wcale nie jest to takie trudne – już za tydzień w Radio Kraków wielki festiwal Zero Waste, na który już teraz serdecznie zapraszam. I wreszcie po trzecie – zbliżają się święta – a to jeden z takich okresów w roku, gdy robimy duże zakupy…..często zbyt duże i potem....marnujemy.Jak wiele żywności się marnuje widać....w koszach dużych sklepów. Są tacy, którzy to co wyrzucają supermarkety ratują. Wykorzystują sami, dają potrzebującym i dzielą się z każdym, kto chce. Taką osobą jest Adam Grycko, freeganin, który tę wzgardzoną żywność ...przytula czyli odzyskuje i ma pełnowartościowe, znakomite posiłki.
Niemarnowanie to także przykładanie wagi do tradycji - kupowanie tego co lokalne, sezonowe, co pochodzi od małych wytwórców - rolników i hodowców. To sięganie do pięknej kulinarnej historii Polski. O tym właśnie opowiadał szef kuchni Damian Wajda, który właśnie odebrał nagrodę od Warsaw Insider dla wschodzącej gwiazdy.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym nie zabrakło Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem z książkową propozycją.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
17:30
Kiedy monitoring w szpitalu jest legalny?
-
17:21
Jaka przyszłość czeka dawne Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego przy Wawelu? Obiekt popada w ruinę
-
16:50
Inspektorzy PIP będą działać sprawniej. "Kodeks pracy nie przewiduje, że umowę o pracę jest nagrodą"
-
16:30
Władze Krakowa: specustawa rozwiąże problemy formalne ws. budowy metra
-
14:45
Akt utworzenia gminy już w rękach urzędników ze Szczawy. Nowa gmina ma jednak "pod górkę"
-
13:54
Wypalenie zawodowe – cichy wróg pracownika. Jak je rozpoznać i jak sobie z nim radzić?
-
13:47
Koniec z „dworcem wstydu” w Krynicy. Budynek znów będzie służył podróżnym
-
13:33
Ruszyła częściowa rozbiórka zabytkowego Starego Młyna w Nowym Sączu. ZDJĘCIA
-
13:23
Czy migranci obciążają system ochrony zdrowia? Dane nie pozostawiają wątpliwości