Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przyprawowy raj w Przystanku Kulinarnym

Czy wyobrażacie sobie jedzenie bez smaku? Bez soli, bez pieprzu, bez majeranku, bez curry, po prostu bez bez bez? Bez aromatu przypraw? Gdyby się zastanowić, to przyprawy stanowią tę szczyptę magii, która dodana do posiłku przenosi nas do kulinarnego raju. Możliwości jest nieskończona ilość, bo przypraw jest całe mnóstwo, a do tego dochodzą jeszcze ich mieszanki. W Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o przyprawach, a gościem był Jędrzej Majka, dziennikarz i podróżnik kulinarny, autor książki "Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat"

Jędrzej Majka

Przyprawy rosną wszędzie, także w naszym kraju, ale to te pochodzące z egzotycznych krajów budzą w nas emocje. Kojarzą się z podróżowaniem, wakacjami, z przyjemnością. O tym jak wyglądają przyprawy w miejscu ich pochodzenia, jakie historie stoją za przyprawami rozmawialiśmy w pierwszej części programu

Pieprz kambodżański jest najlepszy na świecie i najdroższy. Kto raz spróbuje jego ziaren już nigdy nie zapomni tego smaku - mówi Jędrzej Majka. W drugiej części programu mówiliśmy o tym od kogo  i gdzie kupować przyprawy podczas podróży, by nie zostać niecnie oszukanym.

Gałka muszkatułowa fot. Jędrzej Majka

Gałka muszkatułowa fot. Jędrzej Majka

Do naszej przystankowej biblioteczki tym razem trafiła książka dla dzieci, szczególna ponieważ rozbudzająca pasję ogrodnictwa. Paulina Bandura przekonywała, że ogrodnictwo może być znakomitą zabawą dla dzieci i ich rodziców. Stąd polecenie książki "To Pestka. Ogrodnictwo dla dzieci" Bradley Kristen

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię