Podłaźniczka, światy i języki
W tradycyjnej zagórzańskiej izbie nie mogło zabraknąć podłaźniczki - starszej siostry choinki. Przyniesienie szczytu drzewa świerkowego należało do głowy rodziny. Anna Cichańska, Krystyna Kaczmarczyk i Halina Kołodziej z Koła Gospodyń Wiejskich Olszówka od lat przygotowują kolorowe ozdoby: światy z opłatka, kolorowe jeżyki, łańcuch bibułkowy, orzech zawinięte w sreberko i jabłka.
Świąteczne wierzenia i zwyczaje u Zagórzan
Pod wigilijnym stołem kładziono łańcuch. Domownicy, którzy dotykali go stopami liczyli na brak odcisków w kolejnym roku. Siekiera w izbie miała z kolei odstraszyć wszystkie złe moce i zapewnić spokój w rodzinie. Domy, gdzie były panny na wydaniu oznaczano gałązkami jodłowymi. Jak zaznaczała Klaudia Gawronek, miłośniczka kultury zagórzańskiej - region jest zróżnicowany pod względem wierzeń, ale i pod względem kolędowego repertuaru. Najczęściej jednak śpiewano "Pasły się owce pod borem", "Panienka Maryjo" oraz "My też pastuszkowie".
Tradycyjne smaki
Nie barszcz z uszkami, a "korpielanka", czyli rodzaj postnej zupy na brukwi z dodatkiem mleka. Do tego koniecznie pierogi ze śliwką suszoną i galas - kompot z suszu. Tę tradycję kulinarną podtrzymują Teresa Dawiec, Anna Tęczar-Michorczyk, Edyta Tromiczak oraz Józefa Weglarz z Koła Gospodyń Wiejskich Łętowe.
Kapela Kościelnioki - rodzinne muzykowanie
Dorota, Adrian, Grzegorz i Marianna Kościelniakowie są rodzeństwem. Rodzinna kapela działa w ramach Stowarzyszenia Miłośników Kultury Góralskiej "Pod Cyrlom". Miłość do muzyki zaszczepił w nich dziadek Józef, który był znanym muzykantem weselnym. Natomiast wujek nauczył ich tańca "koń".
Zagórzańskie Dziedziny
Zagórzańskie Dziedziny łączą Gorce i Beskid Wyspowy, ale łączą także ludzi, których pasjonuje kultura ludowa Górali Zagórzańskich - przekonywała Magdalena Polańska z Gminy Mszana Dolna. Ponadto, jest to marka lokalna przyznawana najlepszym produktom i usługom związanym z regionem zagórzańskim. Można więc zakosztować m.in. miodów czy serów, bądź wziąć udział w warsztatach kulinarnych z przygotowywania chociażby sapki, czyli typowego w tym rejonie śniadania.
- A
- A
- A
Przy świątecznym stole z Zagórzanami
Święta, święta… a tuż przed… siadamy do stołu z Zagórzanami. Agnieszka Barańska i Magdalena Zbylut-Wiśniewska wyruszyły do Mszany Dolnej, by poznać świąteczne zwyczaje okolicznych górali.
crop_free
1
/ 30
Autor:
Magdalena Zbylut-Wiśniewska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:30
Kronika zapowiadanej inwazji na Ukrainę
-
22:08
ANAKLASIS na fali | METAMORPHOSES: VARIATIONS ON LUTOSŁAWSKI - koncert w Radiu Kraków
-
20:48
Anunnaki – bogowie Sumerów. To oni ulepili człowieka z gliny, zesłali potop, stworzyli raj
-
20:00
Dlaczego Polacy szczepią się coraz rzadziej?
-
16:44
Dwa równoległe remonty i zagubieni kierowcy. Czy do Miechowa da się dojechać?
-
16:10
W Krakowie odbędzie się doroczne święto twórców i twórczyń teatralnych: 14. Forum Młodej Reżyserii.
-
14:47
Jakub Bocheński pośmiertnie oczyszczony z zarzutów
-
14:35
"Nie możemy do końca ukształtować naszej tożsamości bez dobrej opowieści". Festiwal Literatury dla Dzieci w Krakowie
-
14:26
"Nie możemy do końca ukształtować naszej tożsamości bez dobrej opowieści". Festiwal Literatury dla Dzieci w Krakowie
-
14:12
Cukrzyca. Choroba, która może dotknąć każdego
-
12:10
Prof. Jerzy Hausner: „Idea stanów zjednoczonych Europy była ideą pustą. Nie wierzę w federalizm europejski”