- A
- A
- A
Precyzja i różnorodność. Jak żerują owady?
Pierwsze skojarzenie, jakie często przychodzi nam na myśl, gdy mowa o owadach, to szkody wyrządzane przez takie gatunki jak stonka ziemniaczana czy bielinek kapustnik. Faktycznie, niektóre owady niszczą uprawy, odbierając nam owoce pracy. Żerowanie na roślinach pozostawia w przyrodzie zaskakujące efekty wizualne. Mszyce jabłoniowo-szczawiowe tworzą na liściach jabłoni czerwone fałdy, które wiosną mogą wyglądać jak drobne dzieła sztuki. Galasy, powstałe w wyniku działania różnych gatunków, przybierają fantazyjne kształty i barwy. Owady roślinożerne stanowią jednak zdecydowaną mniejszość w świecie tych stworzeń. Spośród 30 rzędów owadów tylko kilka jest bezpośrednio związanych z roślinami. Większość owadów żywi się zupełnie innym pokarmem, pełniąc przy tym niezwykle ważne funkcje w przyrodzie. Zapraszam do wysłuchania podcastu prof. Kazimierza Wiecha oraz wiersza Alicji Zięby.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
18:43
Daleki lot Forfanga w kwalifikacjach w Oberstdorfie, komplet Polaków z awansem
-
18:28
Czy jest szansa, żeby Orkiestra Świątecznej Pomocy znów nas integrowała, zamiast dzielić?
-
17:05
Zarząd krajowy PO bez konsultacji wybrał kandydatkę w wyborach uzupełniająch do Senatu
-
16:25
To koniec zajęć pływackich dla 80 dzieci. Siemacha chce oszczędzać i zamyka sekcję na południu Krakowa
-
16:14
Precyzja i różnorodność. Jak żerują owady?
-
15:47
W stronę nowego kina niemieckiego
-
15:46
"Czarny ptak" – psychologia zła w miniserialu z gatunku true crime
-
15:46
Wszystko o Marii Pinińskiej-Bereś i Jerzym Beresiu
-
15:11
Zalew Skowronek w Alwerni jak krakowski Zakrzówek?
-
22:30
W dobie trumpizmu