- A
- A
- A
Precyzja i różnorodność. Jak żerują owady?
Pierwsze skojarzenie, jakie często przychodzi nam na myśl, gdy mowa o owadach, to szkody wyrządzane przez takie gatunki jak stonka ziemniaczana czy bielinek kapustnik. Faktycznie, niektóre owady niszczą uprawy, odbierając nam owoce pracy. Żerowanie na roślinach pozostawia w przyrodzie zaskakujące efekty wizualne. Mszyce jabłoniowo-szczawiowe tworzą na liściach jabłoni czerwone fałdy, które wiosną mogą wyglądać jak drobne dzieła sztuki. Galasy, powstałe w wyniku działania różnych gatunków, przybierają fantazyjne kształty i barwy. Owady roślinożerne stanowią jednak zdecydowaną mniejszość w świecie tych stworzeń. Spośród 30 rzędów owadów tylko kilka jest bezpośrednio związanych z roślinami. Większość owadów żywi się zupełnie innym pokarmem, pełniąc przy tym niezwykle ważne funkcje w przyrodzie. Zapraszam do wysłuchania podcastu prof. Kazimierza Wiecha oraz wiersza Alicji Zięby.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:21
Musica Ars Amanda na antenie Radia Kraków Kultura
-
21:00
Wystawa Frida Immersive to coś więcej niż tradycyjna ekspozycja
-
20:07
Jak wybrać gadżety reklamowe, które naprawdę działają? Krótki i praktyczny przewodnik dla firm
-
19:26
Sławomir Sierakowski: „Dziś w Waszyngtonie dwa plus dwa nie równa się cztery”
-
19:18
Po "gastronomkach" czy "krzątaczkach" przyszedł czas na "harowaczki"
-
18:12
Najnowsze badania nad depresją: Neurofarmakolodzy rozpoczęli otwarte wykłady w ramach 26. Tygodnia Mózgu w Krakowie
-
17:30
Wczoraj wygrana Unii, dziś półfinał nr 2. TRANSMISJA
-
17:21
Nowa siedziba Filharmonii Krakowskiej w cieniu 35-metrowego molocha?
-
17:11
Kumulacja remontów w Krakowie to efekt zaniedbań? Tak uważają radni