Poetycko o krowach. Nie byle jakich, bo polskich czerwonych. Mają swoje przyzwyczajenia i charaktery. Drobne, niewybredne, wytrzymałe - takie są polskie czerwone krowy. Powoli znikają z naszego otoczenia, bo rolnicy wolą hodować bydło, które daje więcej mleka. Czy nasza rodzima "krasula" przegra z "holenderką"? Na pewno nie na Spiszu,gdzie od czasów austro-węgierskich zachował się wspólnotowy wypas bydła. Od końca września rolnicy łączą swoje krowy w jedno stado, dzielą się obowiązkami i wspólnie wypasają swój inwentarz. To wydarzenie kulturowe, jedyne w swoim rodzaju.
- A
- A
- A
"Polska czerwona" - reportaż Ewy Szkurłat
Wspólnotowy wypas czyli jedyne w swoim rodzaju wydarzenie kulturowe.
Autor:
Ewa Szkurłat
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
13:31
Nietrzeźwy 26-latek zabrał cudzy samochód, żeby pojechać do koleżanki
-
13:11
Dowóz do lokali wyborczych, głosowanie korespondencyjne i przez pełnomocnika. Komu przysługują te uprawnienia?
-
12:39
Amba – słowo proste, ale tajemnicze
-
12:36
Język na walizkach. Co się dzieje z polszczyzną na emigracji?
-
12:25
26 turystów potrzebowało pomocy TOPR podczas długiego weekendu
-
11:47
Przebodźcowane dzieci. Uważaj, jak bawisz się z dzieckiem!
-
11:38
Centra Integracji Cudzoziemców zamiecione pod dywan. Prof. Pędziwiatr: „To Potiomkinowskie wioski”
-
11:35
Kraków: agresywny 18-latek zaatakował ratowników medycznych
-
11:19
Język na walizkach. Co się dzieje z polszczyzną na emigracji?
-
11:09
Wyższe rachunki za ogrzewanie. Unia Europejska rozszerza system ETS
-
10:40
Kto przyjechał w majówkę do Tarnowa? Między innymi Francuzi, Włosi, Hiszpanie i... grupy Brazylijczyków
-
10:34
"To będzie absolutnie drogowa rewolucja" - zbliża się otwarcie wiaduktu nad torami w Bukownie
-
10:17
Szykują się spore zmiany na kąpielisku na Zakrzówku