- A
- A
- A
Kuchnia od kuchni: orzechowa strucla
Kuchnia od kuchni w każdą niedzielę o 10.20. Zaprasza Marlena ZającCiasto
425 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
200 ml mleka letniego
75 g masła
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i rozkruszamy do niego drożdże. Zalewamy 1/3 mleka i widelcem lekko roztrzepujemy je w mleku. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, oprószamy mąką i odstawiamy w misce na ok. 1 godz. lub troszkę więcej (ciasto musi podwoić objętość).
Masa orzechowa
50 g orzechów włoskich mielonych
50 g orzechów laskowych mielonych
50 g mielonych migdałów
50 g masy marcepanowej
50 g brązowego cukru
25 g masła
100 ml mleka
1,5 łyżeczki cynamonu
Orzechy i migdały prażymy z cynamonem na patelni (ja najpierw w całości uprażyłam orzechy, a potem dopiero je zmieliłam). Odstawiamy, aby ostygły.
W garnuszku rozpuszczamy masło z mlekiem i cukrem oraz masą marcepanową. Studzimy (powinno być letnie). Dodajemy następnie orzechy.
Wykonanie
1. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na kwadrat ok. 35 cm na 35 cm (na lekko podsypanej mąką stolnicy).
2. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masę. Z każdej strony pozostawiamy ok. 2 cm marginesu (masa nie powinna dochodzić do samych brzegów ciasta).
3. Ciasto rolujemy tak jak na roladę (od góry w dół).
4. Taką roladę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Roladę przecinamy ostrym nożem przez środek po długości pozostawiając nierozciętą górę (końcówka musi pozostać w całości).
6. Po rozcięciu powstaną nam dwa ramiona ze złączoną górą (do środka będą po rozcięciu ułożone te części, w których będzie widać nadzienie).
7. Składamy struclę - robimy coś na kształt świderka - warkocza, tak aby ta część ciasta z rozcięciem i widocznym nadzieniem była na górze.
8. Końce zawijamy pod spód.
9. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 30-35 minut (jeśli góra będzie się zbytnio przypiekała, połóżmy kawałek folii aluminiowej).
10. Wyjmujemy, studzimy.
11. Możemy polać cukrem (ok. 3/4 szklanki cukru pudru plus 2-3 łyżki mleka).
Autorką przepisu i zdjęć jest Beata Orlik.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
21:32
Wyjątkowa wystawa z okazji 30-lecia Muzeum Manggha
-
20:31
Jubileuszowa wystawa interdyscyplinarna prof. Zbigniewa Bajka w Pałacu Sztuki
-
19:37
Nawet 250 tysięcy złotych na instalację Odnawialnych Źródeł Energii. Kto może skorzystać?
-
19:00
Richard Rohr „Oddychając pod wodą. Duchowość i program 12 kroków
-
18:09
Wiceprezydent Stanisław Mazur: To będzie metro, takie jak zakładaliśmy. Będzie jeździć pod ziemią
-
16:39
Dilexis nos - encyklika o sercu, pierożkach i faworkach
-
15:31
Karambol w Biskupicach Radłowskich. Drogowcy nie mają sobie nic do zarzucenia
-
14:49
Zniszczone starorzecze Wisły Podgórki Tynieckie. Jest ciąg dalszy
-
14:19
Tylko do 29 listopada 2024 r. Koła Gospodyń Wiejskich mogą składać w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wnioski o skorzystanie z dwóch form wsparcia
-
14:09
Dotkliwie pobił kota, bo zwierzę skusiło się na… boczek
-
14:08
Walka w bliskim kontakcie w halach sądeckiego producenta okien