Bożena Stawicka mówiła też o najciekawszych miejscach w Ukrainie, które są praktycznie nieznane, a oferują niesamowicie dużo i pięknych widoków i smacznej kuchni. To między innymi ukraińska Wenecja w delcie Dunaju, położona niedaleko granicy z Rumunią, w okręgu odesskim. Mieszkają tam lipowianie. W ich mieście, liczącym 10 tysięcy mieszkańców Wilkowie nie ma dróg, tylko kanały którymi ludzie poruszają się na łódkach, ewentualnie przejść można po drewnianych kładkach. Bliskość rzeki powoduje, że w menu znajduje się mnóstwo ryb
- A
- A
- A
Nie ma jak Lwów w Przystanku Kulinarnym
Różnorodna, z ogromną liczbą potraw i świetnych produktów. Kuchnia ukraińska była bohaterką w Przystanku Kulinarnym. Przewodniczką po świecie ukraińskich kulinariów, o których tak naprawdę mamy niewielkie pojęcie, była Bożena Stawicka - znawczyni kuchni ukraińskiej, lwowianka z urodzenia, krakowianka z wyboru. W pierwszej części rozmowy były wspomnienia Lwowa i smaków dzieciństwaW części literackiej Przystanku Paulina Bandura polecała książkę o zupach, takich na co dzień i od święta. Wszystkie łączy jedno - sycą i rozgrzewają, kojarzą się często ze smakami dzieciństwa i bezpieczeństwem.
Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
09:03
Zaczyna się ostatni rozdział rozprawy apelacyjnej ws. "Skóry"
-
08:15
Czego dowiedzieliśmy się o AI i nas samych – podsumowanie eksperymentu OFF Radia Kraków
-
08:15
Daria Gosek-Popiołek: Chcę realizować nasz program wyborczy. Nie da się tego zrobić w opozycji
-
07:50
Czesław Mozil śpiewająco ...proponuje szermierkę