- A
- A
- A
Napitki i kulinaria świata
Napitki, trunki, rozkosze podniebienia i kulinarne wpadki. Smaki Polski i świata. W „Południkowej” podróży Elżbiety i Andrzeja Lisowskich z Przemysławem Osuchowskim - Oberżyświatem (pod takim pseudonimem pisze recenzje w prasie i Internecie), popularyzatorem wiedzy kulinarnej, kolekcjonerem alkoholi świata, producentem i scenarzystą wielu odcinków „Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza”, felietonistą „Miasta Kobiet” oraz komentatorem „Gazety Krakowskiej”.„Południk Café” - Radio Kraków, sobota, 11 kwiecień, godz. 14.00.
PLAYLISTA “POŁUDNIKA CAFÉ”
Napitki i kulinaria świata
Premiera - 11.04.2015
Płyta: Best of RAVIN
Mix: Ravin
Niva Records 2009 - Tajlandia
Utwóry:
1. Secret Love
2. Whish U Were Here
3. Circle of Clowns
4. Maja
5. Serenata Delux
6. Loneliness
7: Kirpi
Fot. Andrzej Lisowski
Smaki Lisowskich znad Morza Marmara
Zapach morza, wiatr, chłodzący upalne powietrze i pisk mew… Minęło południe, trochę wcześnie na lunch, ale przystawki w nadmorskiej knajpce na Buyukadzie – w stolicy Wysp Książęcych (przyjemny rejs statkiem ze Stambułu), wyglądają tak apetycznie…
Sałatka z bakłażana, anchois, ogórki, krewetki, wodorosty, pikle z ogórków, biały turecki ser, szpinak, jogurt z czosnkiem, bakłażan z pomidorami, gołąbki w liściach winogron. Naprawdę, jest w czym wybierać.
To zresztą nie wszystko, musimy jeszcze wybrać ryby, które kucharz przyrządzi, gdy my będziemy jedli przystawki. Naszą ucztę zaczynam od sałatki z ośmiornicy i bakłażana z pomidorami.
Fot. Andrzej Lisowski
Zaglądamy do kuchni. Obsługa troskliwie przygotowuje danie główne - smażoną bosforska rybę i pieczony na ruszcie szaszłyk z dorady.
Krzątając się po kuchni Elżbieta zauważyła misę z ryżowym farszem, którym napełnia się mule. Próbowaliśmy ich w różnych miejscach Stambułu (a sprzedawane są za grosze na ulicy) i zawsze bardzo nam smakowały. Okazuje się, że tajemnica tkwi aromatycznym ryżu przesmażonym się z cebulą, selerem, pieprzem i ogromną ilością korzennych przypraw.
Fot. Andrzej Lisowski
Nasz obiad jest prawie gotowy. Oprószone mąką, usmażone na głębokim oleju ryby wyglądają bardzo apetycznie. Podobnego zdania są chyba mewy i koty, które nie odstępują naszego stolika. Zwierzęta wiedzą co robią, szaszłyk z dorady – główna atrakcja obiadu, jest naprawdę znakomity.
Elżbieta i Andrzej Lisowscy
Komentarze (0)
Najnowsze
-
20:55
Przejdą drogę z Oświęcimia do Wodzisławia Śląskiego. To hołd dla ofiar Auschwitz
-
19:31
Byli prezesi tarnowskich Zakładów Mechanicznych Henryk Łabędź oraz Robert Pacana z zarzutami
-
19:11
Medalowy czwartek na Uniwersjadzie
-
18:34
Krakowskie PiS zaskarży uchwałę radnych o wykreśleniu metropolity z kapituły medalu Cracoviae Merenti
-
17:31
Zarzuty pracowników wobec szefa Muzeum Narodowego w Krakowie. Sprawa zniszczenia pracy Łempickiej, zatrudnianie znajomych
-
17:16
Siedem lat w kolejce do chirurga naczyniowego w Tarnowie. Czy możemy krócej czekać na wizytę u specjalisty?
-
16:17
Wieliczka: Rodzinne Ferie w Muzeum 2025
-
16:10
Politechnika Krakowska ma 80 lat! Uroczysta inauguracja obchodów w Teatrze im. Juliusza Słowackiego
-
16:01
FERIE ZIMOWE 2025 W NCK
-
15:31
Lech Wałęsa w Krakowie: Mam nadzieję, że zaczniemy wreszcie budować nowy porządek
-
09:30
Unikatowa baza danych izotopów plutonu w lodowcach
-
07:15
„Uchwała antyhałasowa nic nie wnosi”