Przepis:
2 kg śledzi (płaty) w zalewie solnej
słoik minimum 0,5 l z zakrętką
0,5 l dobrej jakości oleju np. rzepakowy lub oliwy z oliwek
10 g cynamonu
5 liści laurowych
7 ziarenek ziela angielskiego
2 gwiazdki anyżu
5 goździków
po płaskiej łyżeczce: kardamonu, gałki muszkatołowej, kurkumy, imbiru mielonego
po płaskiej łyżce: tymianku, cząbru, estragonu
pieprz świeżo mielony (najlepiej) wg uznania
Wszystkie składniki zalać olejem lub oliwą. Słoik zakręcić i mocno wstrząsać do momentu wymieszania się wszystkich przypraw z olejem. Odstawić w ciemne miejsce co najmniej na dobę. Śledzie wypłukać w zimnej wodzie i namoczyć na co najmniej 2 godziny. Pokroić na mniejsze kawałki i zalać marynatą. Włożyć na całą noc do lodówki. Najlepiej podawać po dwóch dniach od zamarynowania. Smacznego!