Przepis:

2 kg śledzi (płaty) w zalewie solnej

słoik minimum 0,5 l z zakrętką

0,5 l dobrej jakości oleju np. rzepakowy lub oliwy z oliwek

10 g cynamonu

5 liści laurowych

7 ziarenek ziela angielskiego

2 gwiazdki anyżu

5 goździków

po płaskiej łyżeczce: kardamonu, gałki muszkatołowej, kurkumy, imbiru mielonego

po płaskiej łyżce: tymianku, cząbru, estragonu

pieprz świeżo mielony (najlepiej) wg uznania

Wszystkie składniki zalać olejem lub oliwą. Słoik zakręcić i mocno wstrząsać do momentu wymieszania się wszystkich przypraw z olejem. Odstawić w ciemne miejsce co najmniej na dobę. Śledzie wypłukać w zimnej wodzie i namoczyć na co najmniej 2 godziny. Pokroić na mniejsze kawałki i zalać marynatą. Włożyć na całą noc do lodówki. Najlepiej podawać po dwóch dniach od zamarynowania. Smacznego!