Przepisy Lidii Moroń-Morawskiej:
Ciastka owsiane z Małopolskim Miodem Spadziowym
- 400 g płatków owsianych górskich
- 5 łyżek miodu
- 2 jajka
- 100 g masła
- 2 banany
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki słonecznika
- łyżka cynamonu
Masło roztopić na małym ogniu. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik i cynamon.
Do suchych składników wlać masło i wymieszać. Następnie dodać jajka, miód i rozgniecione banany.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżkę stołową masy i nakładać na blachę formując ciastka.
Piec około 15 minut na złoty kolor
Wskazówka: ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy są jeszcze bardzo miękkie. Ciastka stwardnieją po ostygnięciu.
Kasza pęcak ze śliwkami, orzechami i miodem
- kasza pęcak 1 szklanka,
- wędzone śliwki 200 g,
- 5 łyżek miodu (najlepiej aromatycznego np. lipowy, kruszynowy, nektarowo-spadziowy),
- masło 100 g,
- orzechy włoskie 100 g,
- orzechy laskowe 50 g,
- migdały 50 g,
- cynamon ½ łyżeczki,
- mielony kardamon ¼ łyżeczki,
- 3 goździki.
Kaszę ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie podprażyć orzechy i migdały na suchej patelni. Śliwki pokroić na ćwiartki. Do gorącej kaszy dodać masło, śliwki oraz przyprawy i wymieszać dokładnie. Gdy kasza trochę ostygnie dodać miód.