- A
- A
- A
Małopolska Trasa Smakoszy
Małopolska Trasa smakoszy powstała 13 lat temu z inicjatywy Małopolskiej Organizacji Turystycznej. Trafiły na nią 42 lokale serwujące tradycyjną polską kuchnię, którym eksperci nadali - w zależności od klasy lokalu - gwiazdki (jedną, dwie lub trzy). Dzisiaj trasa stanowi ciekawy pomysł na zwiedzanie regionu w poszukiwaniu regionalnych potraw i dobrej zabawy. A o tym, jak zmieniała się świadomość gości przez te lata i co dobrego można zjeść w małopolskich karczmach, mówią goście Sylwii Paszkowskiej: ze Skansenu Smaków w Cholerzynie Blanka Popela i szef kuchni Maciej Cencora oraz z Siwego Dymu w Rabce Monika Możdżen i Piotr Majerczyk. Jak podkreślają, dziś już nikt wchodząc do karczmy nie zapyta o pizzę.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:08
ANAKLASIS na fali | METAMORPHOSES: VARIATIONS ON LUTOSŁAWSKI - koncert w Radiu Kraków
-
20:48
Anunnaki – bogowie Sumerów. To oni ulepili człowieka z gliny, zesłali potop, stworzyli raj
-
20:00
Dlaczego Polacy szczepią się coraz rzadziej?
-
16:44
Dwa równoległe remonty i zagubieni kierowcy. Czy do Miechowa da się dojechać?
-
16:10
W Krakowie odbędzie się doroczne święto twórców i twórczyń teatralnych: 14. Forum Młodej Reżyserii.
-
14:47
Jakub Bocheński pośmiertnie oczyszczony z zarzutów
-
14:35
"Nie możemy do końca ukształtować naszej tożsamości bez dobrej opowieści". Festiwal Literatury dla Dzieci w Krakowie
-
14:26
"Nie możemy do końca ukształtować naszej tożsamości bez dobrej opowieści". Festiwal Literatury dla Dzieci w Krakowie
-
14:12
Cukrzyca. Choroba, która może dotknąć każdego
-
12:10
Prof. Jerzy Hausner: „Idea stanów zjednoczonych Europy była ideą pustą. Nie wierzę w federalizm europejski”