- A
- A
- A
Małopolska Trasa Smakoszy
Małopolska Trasa smakoszy powstała 13 lat temu z inicjatywy Małopolskiej Organizacji Turystycznej. Trafiły na nią 42 lokale serwujące tradycyjną polską kuchnię, którym eksperci nadali - w zależności od klasy lokalu - gwiazdki (jedną, dwie lub trzy). Dzisiaj trasa stanowi ciekawy pomysł na zwiedzanie regionu w poszukiwaniu regionalnych potraw i dobrej zabawy. A o tym, jak zmieniała się świadomość gości przez te lata i co dobrego można zjeść w małopolskich karczmach, mówią goście Sylwii Paszkowskiej: ze Skansenu Smaków w Cholerzynie Blanka Popela i szef kuchni Maciej Cencora oraz z Siwego Dymu w Rabce Monika Możdżen i Piotr Majerczyk. Jak podkreślają, dziś już nikt wchodząc do karczmy nie zapyta o pizzę.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
18:34
Ilu Polaków wróci do Polski z USA? Ekspert: „Nie spodziewałbym się masowych deportacji”
-
17:56
Dyrektor Muzeum Krakowa z tytułem Małopolanina Roku
-
17:37
5 Wojskowy Szpital Kliniczny przygotowuje infrastrukturę i personel na wypadek "W"
-
17:36
Kierowcy wreszcie się doczekali. Jutro zostanie otwarty symboliczny początek nowej Sądeczanki
-
16:31
Jeszcze jeden medal Izabeli Marcisz w Turynie
-
16:13
Niedosyt Igi...
-
15:50
Badminton z Grzegorzem Turnauem i noc w Rydlówce. Jak Kraków wspiera WOŚP?
-
15:44
Jazda na quadach i skuterach kończy się dewastacją pól? Będzie więcej kontroli
-
15:42
Seniorzy apelują o montaż wind. "Nie chcemy być więźniami mieszkań"
-
15:19
"Wyjątkowa miłość" - reportaż Ewy Szkurłat
-
15:07
Ratują ślady po żydowskich sąsiadach. Schody - reportaż Ewy Szkurłat