Białko, wapń wykorzystywany do budowy kości, fosfor, witaminy z grupy B i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, mikroflora w produktach fermentowanych. Mleko i jego przetwory zawierają wiele cennych dla nas składników. Warto je spożywać pod warunkiem, że nie mamy alergii ani nietolerancji laktozy.

Mleko całkowicie odtłuszczone to nie jest wybór idealny. W ten sposób pozbawiamy się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Poza tym tłuszcz mleczny nie jest tak obciążający dla organizmu. Warto zatem na przemian kupować mleko z różną zawartością tłuszczu.

Czy mleko ma dużo cholesterolu? To kolejny mit . Mleko nie, ale już śmietana i masło mogą podnieść poziom cholesterolu.

A laktoza, która u wielu osób powoduje niepożądane objawy, to cukier mleczny. 

Sezon letni, a zatem lody. Mogą być także źródłem składników odżywczych zwłaszcza, jeśli są to lody mleczne, jogurtowe, z dodatkiem owoców, ale także i warzyw np. szpinaku, marchwi, dyni. 

Najwięcej lodów spożywa się w Nowej Zelandii, a w Europie w krajach skandynawskich. Lodowe mistrzostwa świata odbywają się co dwa lata we Włoszech, w Rimini.

Jeśli nie możemy pić mleka i spożywać produktów mlecznych, to mamy do wyboru mleko owsiane, orzechowe, sojowe.

W Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie odbył się Dzień Mleka, Z ekspertami rozmawiała Marzena Florkowska.