Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Kuchnia od kuchni - Marzena Florkowska

Tu mamy dla Was przepisy które są sprawdzone i zawsze się udają. Nasze mamy i babcie przekazują je sobie z pokolenia na pokolenie. W każdą niedzielę, zdradzimy Wam nowy. Zapraszamy o godz. 8:40.

O owsiance tradycyjnej, z kożuchem, na mleku prosto od krowy i tej bardziej współczesnej, na mleku kokosowym i orzechowym z Małgorzatą Kalembą-Drożdż rozmawia Marzena Florkowska.

To zwykle pierwsza potrawa, którą uczymy się samodzielnie przygotowywać. Pierwsza i dla wielu podstawowa. Mowa o jajecznicy. Ale prosta, nie musi oznaczać nudna. Jak przekonała się Marzena Florkowska, w każdej rodzinie istnieje inny przepis na jajecznicę.

Sezon truskawkowy czas zacząć. Ale truskawki to nie tylko  świeże owoce z bitą śmietaną i cukrem, lody i kremy, ale także koktajle i musy, którymi można polać  paruchy czyli kluski drożdżowe robione na parze. To przysmak dzieci a  Danuta Ścibor przepis zna od swojej mamy.

Tarta to idealne danie na śniadanie, obiad i kolację. Także sposób na zaproponowanie dzieciom nielubianych składników. Wszelkie potrawy smakują wyjątkowo, gdy nie tylko są wspólnie przygotowywane, ale także spożywane.

 Przebój każdej samochodowej podróży i królowa letnich prowiantów - tak o jagodziankach myśli i mówi Joanna Mentel. I dobrze wie, że to także ulubiona potrawa dzieci, bo wielokrotnie z dziećmi i dla dzieci gotowała i piekła. Dziś mamy okazję przekonać się, że jagodzianka wywołuje także wspomnienia z wakacji nad morzem i wiele przyjemnych skojarzeń.

100 gramów mąki, 100 gramów płatków owsianych albo orkiszowych, 50 gramów cukru, jedno jajko,  stopione masło i suszona żurawina - oto wszystkie składniki potrzebne do przygotowana  pysznych ciasteczek śniadaniowych. Po wymieszaniu wszystkiego formujemy kuleczki, a następnie rozpłaszczamy je i gotowe. Po 15 minutach w piekarniku pyszne śniadanie lub przekąska są już gotowe, a zapach roznosi się po całym domu i gromadzi najbardziej opornych.

Ratatujka to dość popularna zupa, jednak kpt. Maciej Nojek z 8.  Bazy Lotnictwa Transportowego w Krakowie zna zupełnie inny smak tej potrawy. Jej zapach przenosi go w czas dzieciństwa i wywołuje rodzinne wspomnienia. Jest i piec kaflowy, szabaśnik, podpłomyki. W taką podróż do przeszłości  kpt. Maciej Nojek wybrał się w towarzystwie Marzeny Florkowskiej.

Spiżarnia albo piwnica z równo ustawionymi słoikami z  własnoręcznie przygotowanymi przetworami. Czasem jeszcze pięknie opisanymi. To wcale nie musi to być babcina kuchnia. Coraz więcej osób młodych samodzielnie przygotowuje dżemy, konfitury i powidła, a część z nich znika zanim trafią do słoika.

Świeże zioła w kuchni - to marzenia większości z nas. I wcale nie trzeba mieszkać na wsi, można mieć maleńki ogródek koło domu, albo skrzynkę na balkonie. A wąchanie i rozpoznawanie ziół to wspaniała zabawa także z dziećmi. Marzena Florkowska na taką właśnie przygodę wybrała się do Ewy Krupnik i jej dzieci: Adama i Michaliny.

To, że krakowski makaroniarz Bartek Kieżun nie lubił makaronu z serem może wydawać się informacją zaskakującą. Choć od 20 lat mieszka i gotuje w Krakowie, to czasem wraca do dania z dzieciństwa, a są nimi pyry z gzikiem. Na kulinarną podróż do Wielkopolski razem z Bartkiem Kieżunem zaprasza Marzena Florkowska

 

 Tort z fasoli - niezwykle zdrowy, a w dodatku niskokaloryczny, jeśli zamiast cukru użyjemy słodzika. Brzmi to bardzo nowocześnie i zachęcająco. Choć to przepis wojenny, pozostaje aktualny do dziś. Na początku września o kuchni z czasów II wojny światowej z Aleksandrą Zaprutko-Janicką rozmawia Marzena Florkowska.


TORT FASOLOWY

- 20 dkg fasoli
- 3 jajka
- 20 dkg cukru
- 6 kropel laurowych, migdałowych lub rumowych

Ugotowaną fasolę przetrzeć przez sito, żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać pianę z białek i krople smakowe, piec w tortownicy. Podawać z cukrem pudrem. Smacznego.

Hamburgery i dzieci - to brzmi jak przestroga lub zakaz. Chyba, że są to hamburgery warzywne własnej produkcji. Wówczas mogą okazać się nie tylko przysmakiem ale i źródłem niezliczonych wartości odżywczych. Poza tym za każdym razem mogą smakować inaczej. Dzieci uwielbiają je pod warunkiem jednak zachowania pewnych zasad przy ich przygotowywaniu. Jakich? O tym właśnie z Agnieszką Abrasowicz, która często gotuje z dziećmi, rozmawia Marzena Florkowska.

Dom pachnący o poranku świeżym chlebem - czyż może być coś cudowniejszego zwłaszcza, gdy do pieczenia chleba zabierają się dzieci? I jakie potem są dumne ze swojego dzieła. W jednym z krakowskich przedszkoli takie doświadczenie proponuje dzieciom wychowawczyni Elżbieta Romańska. Marzena Florkowska przekonała się nie tylko jaka to przygoda, ale ile przy okazji pojawia się tematów do rozmowy z dziećmi np. o różnych zawodach.

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię