Składniki:
500 g mielonego wieprzowego mięsa
1 cebula
sól, świeżo zmielony pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki oregano
3 łyżki bułki tartej
2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
1 jajko
olej z pestek winogron do posmarowania
Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę oraz szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz paprykę. Całość podsmażamy ok. 7 minut, aż cabula zmięknie. Odstawiamy.
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulę, bułkę tartą, oregano, jajko i musztardę. Masę dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem (ilość według upodobań pamiętając, że już wcześniej przyprawialiśmy cebulę). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę.
Całość wyrabiamy najlepiej ręką, aż masa będzie dokładnie połączona (ja wyrabiałam ok. 5 minut).
Gdy mięso będzie wyrobione, ręce polewamy odrobiną oleju i formujemy klops. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy wierzch olejem. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni (grzałka góra i dół). Pieczemy ok. 55-60 minut, aż skórka będzie złocista.