Składniki:
1,5 kg cukinii bez skóry i pestek (ja miałam młode i małe cukinie, więc środek zostawiałam)
0,5 kg cebuli
garść soli
Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, całość mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciemne miejsce najlepiej na całą noc.
Dodatkowo
1 szklanka octu
ok. 500 g koncentratu
ok. 1 i 2/3 szklanki cukru (ewentualnie możemy dodać troszkę więcej, ale najpierw spróbujmy)
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli nie lubicie zbyt ostrego ketchupu, można pominąć)
Cukinię, która puściła soki przez noc wkładamy do garnka. Nie odciskamy. Dusimy, aż cukinia zmięknie. Następnie, taką cukinię blendujemy. Z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy koncentrat, cukier, papryki. Całość gotujemy ok. 25-30 minut często mieszając. Na sam koniec dodajemy ocet, zagotowujemy całość (ja gotowałam ok. 10 minut na wolnym ogniu, aby ketchup nie był zbyt płynny).
Ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków.