Składniki:
1 kg schabu (usuwamy kawałki tłuszczu)
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki soli morskiej
1 łyżeczka słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki (u mnie ok. 1/4 łyżeczki)
1/2 łyżeczki pieprzu
ulubione zioła (np. majeranek, bazylia, oregano, tymianek) - w sumie ok. 2-3 łyżeczek
Schab myjemy, osusamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia i obsypujemy cukrem. Schab powinien być cały pokryty cukrem. Naczynie przykryć olią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 h.
Po tym czasie w naczyniu powinna pojawić się woda. Schab wyjmujemy, myjemy, osuszamy, podobie naczynie i obsypujemy solą morską, podobnie cały schab powinien być obłożony solą. Zakrywamy pojemnik i wkładamy do lodóki na 24 h. Po tym czasie w naczyniu będzie sporo wody, a schab będzie twardy. Schab myjemy, osuszamy. Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab. Schab wkładamy do czystej pończochy i zawieszamy w miejscu ciepłym i jednocześnie przewiewnym miejscu (u mnie na rurce od kaloryera blisko okna). I tak pozostawiamy na ok. 5-6 dni (im dłużej wisi, tym będzie twardszy, mój wisiał 7 dni).