- A
- A
- A
Kobiety czasami podawały go mężczyznom, którzy nadużywali alkoholu
- W 2020 r. czernidłak kołpakowaty został dodany na listę gatunków dopuszczonych do spożycia. Ale jeśli chcemy go jeść, musimy pamiętać, że nie możemy na dobę przed i kilka dni po spożyciu przyjmować alkoholu nawet w postaci syropu na kaszel. Występują wtedy objawy zatrucia alkoholowego. Dawniej kobiety dodawały go czasami do potraw mężczyzn, którzy nadużywali alkoholu. Kończyło się to dla tych panów różnie - mówi prof. Emilia Bernaś z Uniwersytetu Rolniczego, która wraz z szefem kuchni restauracji "Trzy rybki" Krzysztofem Żurkiem odwiedziła studio Radia Kraków. W rozmowie z Sylwią Paszkowską opowiedzieli o mało znanych i ciekawych smakowo gatunkach grzybów oraz o ich walorach zdrowotnych i smakowych.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:39
Kładka Bernatka rozbłysła na fioletowo. Wszystko z ważnego powodu
-
21:30
Audycja z 17.11.2024
-
19:30
Muzeum Auschwitz: ukazały się wspomnienia byłego więźnia Jana Kupca
-
17:42
Finał kolejnego etapu konserwacji XVI-wiecznej świątyni w Porębie Wielkiej
-
17:05
Lista Niezapomnianych Przebojów nr 1544 z 17.11.2024
-
16:38
Synoptyk IMGW: nadal silny wiatr, kolejnej nocy drogi mogą być śliskie
-
15:52
Rodziny ofiar wypadków drogowych przyjechały pod Tarnów
-
15:15
Krakowianie znowu pójdą do urn. Będą musieli wybrać nowego senatora
-
14:45
Nocne prace na wjeździe do Krakowa od strony Olkusza. Utrudnienia chwilę potrwają
-
14:08
AGH znalazła się w rankingu najlepszych szkół wyższych na świecie