- A
- A
- A
Kobiety czasami podawały go mężczyznom, którzy nadużywali alkoholu
- W 2020 r. czernidłak kołpakowaty został dodany na listę gatunków dopuszczonych do spożycia. Ale jeśli chcemy go jeść, musimy pamiętać, że nie możemy na dobę przed i kilka dni po spożyciu przyjmować alkoholu nawet w postaci syropu na kaszel. Występują wtedy objawy zatrucia alkoholowego. Dawniej kobiety dodawały go czasami do potraw mężczyzn, którzy nadużywali alkoholu. Kończyło się to dla tych panów różnie - mówi prof. Emilia Bernaś z Uniwersytetu Rolniczego, która wraz z szefem kuchni restauracji "Trzy rybki" Krzysztofem Żurkiem odwiedziła studio Radia Kraków. W rozmowie z Sylwią Paszkowską opowiedzieli o mało znanych i ciekawych smakowo gatunkach grzybów oraz o ich walorach zdrowotnych i smakowych.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
18:34
Ilu Polaków wróci do Polski z USA? Ekspert: „Nie spodziewałbym się masowych deportacji”
-
17:56
Dyrektor Muzeum Krakowa z tytułem Małopolanina Roku
-
17:37
5 Wojskowy Szpital Kliniczny przygotowuje infrastrukturę i personel na wypadek "W"
-
17:36
Kierowcy wreszcie się doczekali. Jutro zostanie otwarty symboliczny początek nowej Sądeczanki
-
16:31
Jeszcze jeden medal Izabeli Marcisz w Turynie
-
16:13
Niedosyt Igi...
-
15:50
Badminton z Grzegorzem Turnauem i noc w Rydlówce. Jak Kraków wspiera WOŚP?
-
15:44
Jazda na quadach i skuterach kończy się dewastacją pól? Będzie więcej kontroli
-
15:42
Seniorzy apelują o montaż wind. "Nie chcemy być więźniami mieszkań"
-
15:19
"Wyjątkowa miłość" - reportaż Ewy Szkurłat
-
15:07
Ratują ślady po żydowskich sąsiadach. Schody - reportaż Ewy Szkurłat