Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Jedz kwiaty na zdrowie

Jadalne kwiaty na wiosnę. Takie menu serwowaliśmy w sobotnim Przystanku Kulinarnym. Do jedzenia kwiatów zachęcała doktor biochemii Małgorzata Kalemba Drożdż, która jest naukowcem ale także autorką książek o tematyce przyrodniczo-kulinarnej, prowadzi też bloga "Trochę inna cukiernia", w którym dzieli się przepisami na przyrządzanie kwiatów, a także dzikich roślin zwanych popularnie chwastami.

Małgorzata Kalemba Drożdż

Kwiaty są zdrowe, naukowcy udowodnili to już wielokrotnie i niezmiennie zachęcają do tego, by swą dietę wzbogacać o kolorowe płatki. Z Małgorzatą Kalembą-Drożdż rozmawiałyśmy o słodkich fiołkach, orientalnej magnolii i apetycie na zdrowie

Prawdziwy kwiatożerca w tym roku mógł już cieszyć się smakiem fiołków, forsycji, obecnie triumfy święcą mniszki, popularnie zwane mleczami. Z mniszków można zrobić bardzo dużo pysznych rzeczy, od kremów począwszy na syropach skończywszy. Do gry wchodzą też bzy, a potem mamy całe lato do pożarcia

Książkę smaczną i eko, czyli komplet idealny zaproponowała Paulina Bandura. "Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej pełna jest sprawdzonych sposobów na nie marnowanie żywności, na jej odpowiednie przechowywania. Nie brakuje też przepisów na dania z resztek. 

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię