Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Jak zarobić na idei zero waste

Kuchnia dobrze zorganizowana, w której resztki stanowią absolutne minimum, gdzie dbanie o żywność jest sprawą pierwszorzędną. Od pewnego czasu w przestrzeni publicznej funkcjonuje takie hasło jak zero waste – to wbrew pozorom już dość stare hasło – po raz pierwszy pojawiło się pół wieku temu - w latach 70-tych ubiegłego wieku w USA. Wymyślił je chemik doktor Paul Palmer, który założył Instytut Zero Waste. Projektowano tam różne produkty, tak żeby mogły być wykorzystywane wielokrotnie. Ruch zero waste rozgłos zaczął zdobywać w końcówce lat 90 i tak powolutku ten sposób patrzenia na świat zdobył entuzjastów i zaczął funkcjonować powszechnie. W Polsce twarzą idei zero waste jest Jagna Niedzielska – edukatorka kulinarna, kucharka, autorka książek oraz programu telewizyjnego. Jagna była gościem w ostatnim Przystanku Kulinarnym.

Z Jagną rozmawiałam o wymiarze ideowym działań zero waste, ale także o jak najbardziej finansowym aspekcie dbania o produkty żywnościowe. Rocznie może zebrać się niezła sumka, która albo zostanie w naszym portfelu albo wyląduje na śmietniku

Jak idee przekuć w czyny? Na przykład porządnie układać produkty w lodówce, odpowiednio je przechowywać. Lodówka to urządzenie bez którego nie wyobrażamy sobie życia, ale duża część z nas wkłada tam rzeczy bez ładu i składu. Nie tędy droga. O przechowywaniu w lodówce (i nie tylko) oraz o dbaniu o żywność Jagna napisała książkę "Eko Kuchnia Jagny Niedzielskiej"

Paulina Bandura poleciła książkę "Kuchnia Dantego". To nie jest nowe wydawnictwo, ale wznowienie. Opowieść kulinarna, w której włscy mistrzowie nie tylko o kuchni rozmawiają.

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię