- A
- A
- A
Gluten - nie taki straszny?
Przed hejnałem: gluten - nie taki straszny?Dieta bezglutenowa to jedna z najmodniejszych ostatnio diet, ale czy każdemu służy?
Kilka tygodni temu w programie "Przed hejnałem" mówiliśmy o odchudzaniu, o tym, jak robić to mądrze i czy warto przechodzić na dietę, bo akurat jest na nią moda. Jedną z takich diet jest dieta bezglutenowa. Glutenu nie spożywają już nie tylko gwiazdy, ale też spora część osób chcących schudnąć. Czy jednak to gluten jest winny problemowi nadwagi? A może problem leży gdzie indziej? Gościem Magdaleny Wadowskiej była dziś Karolina Kozela, dietetyk.
Zdaniem dzisiejszego gościa dieta bezglutenowa to nie moda, ale koszt, jaki płacimy za rozwój cywilizacji . – Jedzenie jest coraz bardziej przetworzone, a my chcemy mieć coraz więcej wygód w życiu. Albo jesteśmy skazani na jedzenie przetworzone, albo żyjemy na wsi i mamy naturalne jedzenie – mówiła. – "Moda" na odstawienie glutenu wzięła się z chęci zrzucenia wagi. Jeśli człowiek ograniczy spożywanie białego pieczywa, białych makaronów, to oczywiście, że schudnie i nie jest to kwestia glutenu.
Gluten, mieszanina białek, który jest niemal we wszystkich produktach, jest innym glutenem niż był kiedyś. – Dawniej liczba chromosomów w pszenicy wynosiła 14, teraz 42 – mówiła Kozela. – To jedna z przyczyn, z powodu których tak ciężko się go trawi.
Objawami złego przyjmowania przez organizm glutenu są np. biegunki, zaparcia, bóle głowy, stawów, choroby autoimmunologiczne, jak reumatoidalne zapalenie stawów, atopowe zapalenie skóry, choroba Hashimoto, łuszczyca, zapalenia skórne o nieznanej etiologii. – Najlepiej udać się do gastroenterologa – mówił gość.
Co w takim wypadku jeść? – Mamy mały wybór – mówiła dietetyk – gryka, jaglana kasza, amarantrus, komosa ryżowa .
Symbolem produktu bezglutenowego jest przekreślony kłos.
Bartosz Kondziołka, Marlena Zając
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:07
Kraków podsumował akcję "Zima". Pierwsze miesiące 2025 roku były najbardziej kosztowne
-
18:24
Fałszywka o migrantach potajemnie przerzucanych do Krakowa. Autorką posłanka PiS
-
17:11
Za mało medyków w brygadach. Małopolscy terytorialsi prowadzą kursy, żeby zwiększyć liczbę przeszkolonych żołnierzy
-
17:04
Kontrowersje wokół planowanego Pawilonu Wisławy Szymborskiej. Burzliwa dyskusja radnych
-
16:33
"Trzy lata, by się ogarnąć" – jak Europa buduje własne bezpieczeństwo
-
16:04
Kierowca, który śmiertelnie potrącił dziecko koło Limanowej, był pijany
-
15:54
Nowoczesne kosiarki spalinowe – ciche, ekonomiczne, skuteczne
-
15:39
Europejski Dzień Śniadania: Krakowianie pokochali śniadania na mieście!
-
15:20
Są dodatkowe pieniądze na szczepienia przeciwko meningokokom dla dzieci w Krakowie
-
15:04
Europejski Dzień Śniadania: Krakowianie pokochali śniadania na mieście!
-
14:50
„Śledź” – radiowy kryminał, który pokochali słuchacze
-
14:37
Ulga badawczo - rozwojowa dla przedsiębiorców
-
14:36
Prawie 2 tys. wolnych miejsc po pierwszym etapie naboru do krakowskich przedszkoli