- A
- A
- A
Gęś trzeba jeść, póki jest świeża!
- Soczysta, mięciutka i pyszna. Taka jest gęsina, ale trzeba ją jeść, póki jest świeża. Po odgrzaniu robi się twarda - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, któremu zawdzięczamy przywrócenie w polskiej kuchni tradycji jedzenia gęsiny. To on kilkanaście lat temu zaczął lansować hasło "Gęsina na św. Marcina", zachęcając do wprowadzenia tego mięsa do menu polskich restauracji. Akcja się udała i podawania gęsiny 11 listopada powoli staje się już tradycją. W rozmowie z Sylwią Paszkowską Jacek Szklarek i badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux podpowiadają, jak podawać gęsinę, żeby w pełni korzystać z jej walorów. Zdradzają też, co to półgęsek i dlaczego każdy powinien spróbować tego specjału staropolskiej kuchni.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:07
Kraków podsumował akcję "Zima". Pierwsze miesiące 2025 roku były najbardziej kosztowne
-
18:24
Fałszywka o migrantach potajemnie przerzucanych do Krakowa. Autorką posłanka PiS
-
17:11
Za mało medyków w brygadach. Małopolscy terytorialsi prowadzą kursy, żeby zwiększyć liczbę przeszkolonych żołnierzy
-
17:04
Kontrowersje wokół planowanego Pawilonu Wisławy Szymborskiej. Burzliwa dyskusja radnych
-
16:33
"Trzy lata, by się ogarnąć" – jak Europa buduje własne bezpieczeństwo
-
16:04
Kierowca, który śmiertelnie potrącił dziecko koło Limanowej, był pijany
-
15:54
Nowoczesne kosiarki spalinowe – ciche, ekonomiczne, skuteczne
-
15:39
Europejski Dzień Śniadania: Krakowianie pokochali śniadania na mieście!
-
15:20
Są dodatkowe pieniądze na szczepienia przeciwko meningokokom dla dzieci w Krakowie
-
15:04
Europejski Dzień Śniadania: Krakowianie pokochali śniadania na mieście!
-
14:50
„Śledź” – radiowy kryminał, który pokochali słuchacze
-
14:37
Ulga badawczo - rozwojowa dla przedsiębiorców
-
14:36
Prawie 2 tys. wolnych miejsc po pierwszym etapie naboru do krakowskich przedszkoli