- A
- A
- A
Gęś trzeba jeść, póki jest świeża!
- Soczysta, mięciutka i pyszna. Taka jest gęsina, ale trzeba ją jeść, póki jest świeża. Po odgrzaniu robi się twarda - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, któremu zawdzięczamy przywrócenie w polskiej kuchni tradycji jedzenia gęsiny. To on kilkanaście lat temu zaczął lansować hasło "Gęsina na św. Marcina", zachęcając do wprowadzenia tego mięsa do menu polskich restauracji. Akcja się udała i podawania gęsiny 11 listopada powoli staje się już tradycją. W rozmowie z Sylwią Paszkowską Jacek Szklarek i badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux podpowiadają, jak podawać gęsinę, żeby w pełni korzystać z jej walorów. Zdradzają też, co to półgęsek i dlaczego każdy powinien spróbować tego specjału staropolskiej kuchni.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
16:03
Bogdan Klich złożył mandat senatora. Pokieruje polską ambasadą w USA
-
15:55
Wisła Kraków gra o awans do strefy barażowej. TRANSMISJA + RELACJA LIVE
-
15:03
Na co dzień dyskutują przy stole, teraz zmierzyli się... w stołowym tenisie
-
14:25
IMGW ostrzega przed silnym wiatrem w górach. Najsilniej ma wiać w nocy
-
14:23
Ten mecz rozegrano 100 lat temu! W sobotę go odtworzono
-
14:05
Sprzeciw ws. "elektryków" na trasie do Morskiego Oka. "Mamy nadzieję, że normalność zwycięży"
-
13:45
Krakowianie zasadzili 250 drzew. "Zostawiamy pamiątkę dla kolejnych pokoleń"
-
13:14
Prezydent Jakub Kwaśny: Trudny budżet Tarnowa, miasto musi zaciskać pasa
-
12:49
Psy ratownicze z Krynickiej Grupy GOPR przeszły coroczne testy. Wszystkie zdały na medal
-
11:13
Pięć osób poszkodowanych w wypadku w Tarnowie. Kierowca był pijany
-
11:02
Szlachetna Paczka otworzyła bazę rodzin. 1 100 potrzebujących wsparcia w Małopolsce