- A
- A
- A
Gęś trzeba jeść, póki jest świeża!
- Soczysta, mięciutka i pyszna. Taka jest gęsina, ale trzeba ją jeść, póki jest świeża. Po odgrzaniu robi się twarda - mówi Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska, któremu zawdzięczamy przywrócenie w polskiej kuchni tradycji jedzenia gęsiny. To on kilkanaście lat temu zaczął lansować hasło "Gęsina na św. Marcina", zachęcając do wprowadzenia tego mięsa do menu polskich restauracji. Akcja się udała i podawania gęsiny 11 listopada powoli staje się już tradycją. W rozmowie z Sylwią Paszkowską Jacek Szklarek i badaczka kultury kulinarnej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux podpowiadają, jak podawać gęsinę, żeby w pełni korzystać z jej walorów. Zdradzają też, co to półgęsek i dlaczego każdy powinien spróbować tego specjału staropolskiej kuchni.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:00
Cavaliada: Niemiec Lahde wygrał GP Krakowa i klasyfikację generalną
-
18:25
Są ostrzeżenia przed marznącymi opadami. Dotyczą też Małopolski
-
17:05
Lista Niezapomnianych Przebojów nr 1556 z 23.02.2025
-
17:01
Rusza rozbudowa Zakopianki w Libertowie. Światła zastąpi tunel
-
16:30
Interesuje mnie opowiadanie historii z perspektywy robaczka - Jacek Świdziński o sztuce komiksu
-
16:26
KOMIKS | "Brzask" Jacka Świdzińskiego
-
15:52
Las kupię! Nadleśnictwa ruszają na zakupy
-
15:27
„Cały ten świat ma dzikość w sercu i szaleństwo na twarzy”. Jak David Lynch przekracza granice
-
14:53
Od poniedziałku zmiany w okolicy cmentarza Grębałów
-
10:00
"Dzikość serca" czyli pokręcony świat Davida Lyncha