Z jedną z pomysłodawczyń i organizatorek Jurajskiego Pikniku Winnego, Agnieszką Sendor z Pstrąga Ojcowskiego rozmawiałam o współpracy w lokalnymi winiarzami, Kołami Gospodyń Wiejskich, a także rzemieślnikami. I o tym jak ważne jest budowanie marki lokalnej, takiej między innymi jak Pstrąg Ojcowski.
- A
- A
- A
Enoturystyka na Jurze Krakowsko Częstochowskiej czyli podróże za smakiem
Jurajski Piknik Winny w Ojcowskim Parku Narodowym to już tradycja. Po raz szósty na terenie Pstrąga Ojcowskiego spotkali się ludzie tworzący produkty lokalne - wino, miody, sery, owoce, najrozmaitsze przetwory, czy pieczołowicie odtworzone potrawy, które dziesiątki lat temu były podstawą menu mieszkańców tych terenów. Te starania nie pozostają bez odzewu ze strony turystów. Wiele osób odkryło przyjemność, jaką daje podróżowanie za smakiem, dlatego coraz częściej wyjeżdżając na wypoczynek szuka się dobrych miejscówek, a taką niewątpliwie jest Jura Krakowska.Strażniczki tradycji, kobiety do tańca i różańca, czyli Koło Gospodyń Wiejskich Cianowice. Koło działa nieprzerwanie od 1937 roku, kolejne pokolenia chcą pielęgnować tradycje i ją przekazywać dalej. Bycie w Kole, to pewnego rodzaju wyróżnienie, ale też obowiązek, a przede wszystkim życie we wspólnocie, na którą można liczyć w każdej sytuacji. O swoim kole opowiedziały mi Barbara Gola, Anna Tomczyk i Eliza Janik.
Enoturystyka to nowa gałąź turystyki, która rozwija się niezwykle szybko. Turyści, spragnieni nowości oraz kontaktu z naturą coraz częściej na cel swoich wypraw wybierają właśnie zwiedzanie i noclegi w winnicy. To tam można posłuchać opowieści o winoogrodnictwie, spróbować lokalnych produktów takich jak wino i na przykład sery, które coraz częściej pojawiają się w menu winnic. Często sami winiarze zdobywają nowe umiejętności szkoląc się na serowarów. O tym co turystom proponują winiarze jurajscy rozmawiałam z Marcinem Niemcem, prezesem Stowarzyszenia Winiarzy Jurajskich i Pawłem Cisowski, winiarzem, serowarem i wędliniarzem.
W literackiej części Przystanku Kulinarnego pojawiła się nowa książka Pawła Bravo, felietonisty Tygodnika Powszechnego. Paulina Bandura brała udział przy konstruowaniu tej książki, wybierając odpowiednie felietony. Tytuł intrygujący "Czekolada i Kapuśniak. Felietony do czytania przy zagniataniu masy na ciasto albo karmelizowaniu cebuli"
Komentarze (0)
Najnowsze
-
07:29
Na Powiślu Dąbrowskim powstanie w końcu schronisko dla zwierząt? Jest pierwszy kroczek
-
07:07
Tatry popularne jak nigdy! Padł frekwencyjny rekord
-
06:49
Zamiast więzienia, zakład psychiatryczny dla dzieciobójczyni z Zagórzan?
-
06:31
Środa z przejaśnieniami. Na północy kraju chłodniej niż na południu
-
06:18
Pierwsze w 2025 roku Marki Radia Kraków dla Muzeum Manggha oraz Muzeum Narodowego w Krakowie
-
06:11
Aktualności komunikacyjne 5.02
-
06:04
Wilki znów podchodzą w pobliże domów. To m.in. efekt małej ilości śniegu
-
22:12
Pozwólcie grać Łobuziakom. The Ancimons z debiutancką płytą w Radiu Kraków
-
20:16
Kolejne problemy z budową krakowskiego metra. Szansą... specustawa
-
22:30
„Motus” czyli zmysłowa, dźwiękowa podroż po Krakowie