Piekarze prześcigają się w wymyślaniu coraz to bardziej chwytliwych nazw dla swoich produktów. Mamy chleby fit, dla diabetyków, królewskie, wiejskie, domowe. Czy jednak nazwy mają coś wspólnego z tym, co faktycznie w kupowanym przez nas chlebie się znajduje? Co jest przyczyną spadającego od lat spożycia chleba w Polsce? I czy tendencja upadku niewielkich piekarni będzie się utrzymywać? W programie Przed hejnałem w Radiu Kraków gościliśmy dziś krakowskich piekarzy: Kazimierza Czekaja i Antoniego Madeja, organizatora słynnego Święta Chleba, to z jego inicjatywy chleb prądnicki został wpisany na listę produktów regionalnych, a także panią Monikę Areczuk, dietetyk.
- A
- A
- A
Drastycznie spada spożycie chleba w Polsce
Przed hejnałem: Jeszcze 14 lat temu na osobę przypadały 104 kg pieczywa, według prognoz w 2014 roku będzie to niespełna 50 kg.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:05
Jak biegać z psem? Nie mamy pojęcia. Częściej szkodzimy i zapominamy o zwierzęciu.
-
20:44
Kupa roboty – Tarnów walczy z psimi odchodami na ulicach
-
20:22
W Krakowie rozpoczyna się 18. festiwal Mastercard Off Camera
-
20:14
Derby Małopolski na remis
-
19:17
Kontrowersje wokół Targów Myśliwskich w Krakowie. Wojewoda Klęczar: „Nie możemy wszystkiego zakazywać”
-
18:24
Jeden z największych browarów w Polsce świętuje 180-lecie istnienia
-
17:55
Autobus-reklama przed Galerią Krakowską. "Nie mamy podstaw prawnych, by go usunąć"
-
17:27
Puszcza znowu przegrała z Pogonią. Dramat w Niepołomicach
-
16:38
Żałoba narodowa po papieżu Franciszku: gest szacunku czy polityczna gra?
-
16:27
Po latach oczekiwań rusza budowa brakującego odcinka drogi z Brzeska do Szczurowej. Mieszkańcy: „Nie chcemy ginąć"
-
15:55
Trzebinia: poważne utrudnienie na A4
-
15:49
Kradł tablice rejestracyjne i jechał tankować na stacje. Amator "darmowego" paliwa zasiądzie na ławie oskarżonych
-
15:17
FILM | Rekomendacje pokazów plenerowych Mastercrad OFF Camera