- A
- A
- A
Antoni Teslar - kucharz hrabiego Potockiego
Czy był Francuzem, czy tylko potrafił tworzyć wykwintne dania haute cuisine, umiejętnie łącząc francuską kuchnię z polską tradycją? A jeśli to drugie, to gdzie się tego nauczył? I jak potoczyło się jego życie już po śmierci pierwszego chlebodawcy? O wybitnej postaci Antoniego Teslara, autora wydanej w 1910r. "Kuchni polsko-francuskiej", który karierę zaczynał w Krzeszowicach jako kuchmistrz hrabiego Andrzeja Potockiego (namiestnika Galicji w latach 1903–1908), rozmawiają z Sylwią Paszkowską kuchmistrz Leszek Kawa i historyk dr Marcin Gadocha (Uniwersytet KEN w Krakowie).
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
09:21
Maszyna usunie metan z kopalni - wynalazek badaczy z UJ
-
08:59
Krakowscy radni naprawią "fatalną pomyłkę"?
-
08:15
Co dalej z budową wielkiego zbiornika w Szczurowej? Wojewoda: "Poszukamy innego rozwiązania"
-
07:42
Inwestycje drogowe, remont rynku i prace w szkołach. Dąbrowa Tarnowska ma projekt budżetu na 2025 r.
-
07:21
Czy mężczyźni i kobiety w taki sam sposób postrzegają Święta?
-
07:06
Kilkudziesięciu Ocalałych przyjedzie na obchody rocznicy wyzwolenia Auschwitz
-
06:49
Cis, jemioła, gwiazda betlejemska... Niektóre rośliny mogą być niebezpieczne dla zwierząt
-
06:31
W poniedziałek będzie pochmurno, na południu Małopolski może spaść śnieg
-
06:17
Konsultacje ws. Strefy Czystego Transportu w Krakowie potrwają dłużej
-
20:41
Lista Niezapomnianych Przebojów Not: 1549 22.12.2024
-
18:42
Groźny wypadek na A4 w Aleksandrowicach. Służby zakończyły działania