- A
- A
- A
Antoni Teslar - kucharz hrabiego Potockiego
Czy był Francuzem, czy tylko potrafił tworzyć wykwintne dania haute cuisine, umiejętnie łącząc francuską kuchnię z polską tradycją? A jeśli to drugie, to gdzie się tego nauczył? I jak potoczyło się jego życie już po śmierci pierwszego chlebodawcy? O wybitnej postaci Antoniego Teslara, autora wydanej w 1910r. "Kuchni polsko-francuskiej", który karierę zaczynał w Krzeszowicach jako kuchmistrz hrabiego Andrzeja Potockiego (namiestnika Galicji w latach 1903–1908), rozmawiają z Sylwią Paszkowską kuchmistrz Leszek Kawa i historyk dr Marcin Gadocha (Uniwersytet KEN w Krakowie).
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
16:44
Dwa równoległe remonty i zagubieni kierowcy. Czy do Miechowa da się dojechać?
-
16:10
W Krakowie odbędzie się doroczne święto twórców i twórczyń teatralnych: 14. Forum Młodej Reżyserii.
-
14:47
Jakub Bocheński pośmiertnie oczyszczony z zarzutów
-
14:35
"Nie możemy do końca ukształtować naszej tożsamości bez dobrej opowieści". Festiwal Literatury dla Dzieci w Krakowie
-
14:26
"Nie możemy do końca ukształtować naszej tożsamości bez dobrej opowieści". Festiwal Literatury dla Dzieci w Krakowie
-
14:12
Cukrzyca. Choroba, która może dotknąć każdego
-
13:57
Cukrzyca. Choroba, która może dotknąć każdego
-
13:51
Śmierć dziecka w krakowskim żłobku. Są wstępne wyniki sekcji zwłok
-
13:24
Tarnowski Pałac Młodzieży szykuje się do remontu
-
12:10
Prof. Jerzy Hausner: „Idea stanów zjednoczonych Europy była ideą pustą. Nie wierzę w federalizm europejski”