- A
- A
- A
Historyczna kuchnia krakowska
Na danie główne - rosół z frykadelkami, kiedyś przyrządzano je z ryb (Kuchmistrz Robert Żmuda). Na deser beza (Roman Kamecki z cukierni Dorotka), a co na przekąskę? Oczywiście - obwarzanek! (Mistrz piekarski p. Mariusz)Warsztaty kulinarne zorganizował Cech Rzemiosł Spożywczych w swojej siedzibie przy ul. Westerplatte 18, Fundacja Promocji Wyrobów Rzemieślniczych, Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie, Archiwum Narodowe w Krakowie, Muzeum Krakowa, Towarzystwo Miłośników Historii i Zabytków Krakowa przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął dr hab., prof. UP Andrzej Kuropatnicki, Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych UP im. KEN.
Warsztaty miał charakter naukowy i teoretyczno-praktyczny.
Studenci oraz zaproszeni goście wspólnie w trakcie rekonstrukcji kuchni dawnej przyrządzili m. in. frykadelki cielęce po staropolsku. Na stanowisku piekarniczym zapoznali się z historią małopolskich wypieków i pod opieką mistrza sztuki piekarskiej formowali i wypiekali obwarzanki. W punkcie cukierniczym przygotowano m. in. ciasto kruche, kremy oraz suszone śliwki z migdałem oprószonym imbirem i cukrem oraz dekorowano bezy. Był również kącik rzeźnicko-masarski z prezentacją dawnych narzędzi i maszyn do produkcji wędlin oraz degustacją mięsnych wyrobów regionalnych w tym kiełbasy lisieckiej.
Warsztatom towarzyszyła także prezentacja multimedialna o dawnej kuchni, produktach oraz potrawach z Małopolski.



Autor:
Katarzyna Pelc
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
06:03
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 25.04
-
22:00
Piramidy, krwawe ofiary i cykliczne końce świata. Dr Piotr G. Michalik o religii ludów Mezoameryki
-
21:42
Abakanowicz. Bez reguł. Rzeźby w ogrodach królewskich
-
18:05
„Piłeś? Nie jedź. Ale wciąż jeżdżą…” – Polska nie radzi sobie z pijanymi kierowcami
-
17:56
Nigdy więcej nienawiści i antysemityzmu
-
17:30
Zmiany w tarnowskim budżecie obywatelskim. Łatwiej będzie zgłaszać projekty
-
16:51
Wiosna w ulu. Pierwszy nakrop i nadzieja na miód z mniszka w pasiece w Kamiannej
-
16:44
Tarnów wprowadza „bon dla pierwszaka”. 700 zł na sport z oszczędności po likwidacji dyżurów dla nietrzeźwych
-
16:13
Szukasz ubezpieczenia samochodu? Zobacz, jakie to proste!
-
15:36
Pijany mężczyzna, który śmiertelnie potrącił 10-latka k. Limanowej usłyszał zarzuty
-
15:23
Małopolska na fali w 2024 roku! Rosnąca liczba turystów, coraz większe wpływy i termy, które stały się hitem