- A
- A
- A
Historyczna kuchnia krakowska
Na danie główne - rosół z frykadelkami, kiedyś przyrządzano je z ryb (Kuchmistrz Robert Żmuda). Na deser beza (Roman Kamecki z cukierni Dorotka), a co na przekąskę? Oczywiście - obwarzanek! (Mistrz piekarski p. Mariusz)Warsztaty kulinarne zorganizował Cech Rzemiosł Spożywczych w swojej siedzibie przy ul. Westerplatte 18, Fundacja Promocji Wyrobów Rzemieślniczych, Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie, Archiwum Narodowe w Krakowie, Muzeum Krakowa, Towarzystwo Miłośników Historii i Zabytków Krakowa przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął dr hab., prof. UP Andrzej Kuropatnicki, Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych UP im. KEN.
Warsztaty miał charakter naukowy i teoretyczno-praktyczny.
Studenci oraz zaproszeni goście wspólnie w trakcie rekonstrukcji kuchni dawnej przyrządzili m. in. frykadelki cielęce po staropolsku. Na stanowisku piekarniczym zapoznali się z historią małopolskich wypieków i pod opieką mistrza sztuki piekarskiej formowali i wypiekali obwarzanki. W punkcie cukierniczym przygotowano m. in. ciasto kruche, kremy oraz suszone śliwki z migdałem oprószonym imbirem i cukrem oraz dekorowano bezy. Był również kącik rzeźnicko-masarski z prezentacją dawnych narzędzi i maszyn do produkcji wędlin oraz degustacją mięsnych wyrobów regionalnych w tym kiełbasy lisieckiej.
Warsztatom towarzyszyła także prezentacja multimedialna o dawnej kuchni, produktach oraz potrawach z Małopolski.



Autor:
Katarzyna Pelc
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:33
Piękne konie, wysokie przeszkody. Cavaliada 2025 na zdjęciach Kamila Szyjki
-
21:03
Pogodna i dobra sobota w tarnowskim azylu. Sześć psów znalazło dom
-
19:55
Komunikat Watykanu: stan zdrowia papieża dalej jest krytyczny
-
19:46
Cavaliada: Czech Opatrny wygrał konkurs Średniej Rundy w Krakowie
-
19:01
Czy pingwin wiedział, że "nadszedł kres"? Jak natura obchodzi się ze starością?
-
18:24
Abp Jędraszewski w 40-lecie protestu głodowego w Bieżanowie: „masy wierzących” nie uległy
-
17:27
Topnieje klub radnych PiS w sądeckiej Radzie Miasta
-
17:12
Termalica remisuje z ostatnią drużyną w tabeli. Relacja minuta po minucie
-
16:45
W połowie roku gotowa będzie nowa wystawa polska w Muzeum Auschwitz
-
16:13
Tarnów wciąż kocha piłkę ręczną. Młodzież odnosi wiele sukcesów