"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!
Karp po zatorsku
Składniki:
- 1 kg Karpia Zatorskiego
- 2jajka
- 10 dkg sera żółtego
- 10 dkg pieczarek
- zieloną pietruszka
- sól, papryka, pieprz
- mąka
- śmietana
- masło tub margaryna
Przygotowanie:
Sprawioną rybę kroimy na kawałki i solimy, kawałki obtaczamy w mące, wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Pieczemy na gorącym tłuszczu,
na złoty kolor. Upieczone kawałki układamy warstwami w prodiżu lub w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę przysypujemy ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym żółtym serem oraz smażonymi pieczarkami. Na wierzch kładziemy kawałki masła lub margaryny i mocno zapiekamy pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem zalewamy kwaśną śmietaną i ponownie zapiekamy.