Przyjaciel czerwonych krwinek – czym właściwie jest kobalamina?

Wśród witamin z grupy B znajdziemy jedną, która jest szczególnie istotna w kontekście prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i nerwowego. Mowa o kobalaminie, czyli witaminie B12. Cenna substancja może przyczyniać się do tworzenia czerwonych krwinek w szpiku kostnym – to one odpowiadają za dostarczanie tlenu do wszystkich tkanek organizmu. Kobalamina może wspierać produkcję osłonki mielinowej, pełniącej funkcję ochronną oraz wzmacniającą przewodzenie impulsów nerwowych. To nie jedyne właściwości witaminy B12. Dzięki niej w organizmie człowieka może dochodzić do przemiany kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów.

W jakich produktach spożywczych występuje witamina B12?

Wiemy już, że kobalamina odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu różnych układów. Jeśli zależy nam na zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia, powinniśmy zadbać o odpowiednią podaż witaminy B12. Dziennie zapotrzebowanie na tę substancję u dorosłego człowieka wynosi ok. 2 µg. Najlepsze źródła dobroczynnego związku to:

  • wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna oraz wątróbka,
  • tłuste ryby, małże i ostrygi,
  • żółtka jaj,
  • sery, mleko i jogurty.

O ile zdrowy, prawidłowo odżywiający się człowiek nie powinien mieć większych problemów, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kobalaminę, o tyle będzie to spore wyzwanie dla osób przestrzegających diety eliminacyjnej. W najtrudniejszej sytuacji znajdują się weganie, ponieważ w ich jadłospisie nie znajdziemy ani jednego składnika zawierającego wyższe stężenie witaminy B12. W takim przypadku jedynym rozsądnym rozwiązaniem będzie przemyślana i kompleksowa suplementacja. Pamiętajmy, by wybierać preparaty najwyższej jakości – na przykład suplementy Mito-Pharma.

Dlaczego warto zadbać o odpowiednią podaż witaminy B12?

Chociaż regularna suplementacja witaminy B12 nie spowoduje, że w naszym organizmie zajdą rewolucyjne zmiany, to dzięki niej uchronimy się przed niebezpiecznym niedoborem. Kobalamina może okazać się niezbędna dla zachowania zdrowia wzroku, skóry i włosów. Wiele mówi się także o jej potencjalnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy. Czy wiesz, że witamina B12, przy współpracy z witaminami B6 i B9 może obniżać poziom homocysteiny w organizmie? Nadmierne stężenie tego aminokwasu prowadzi do groźnych powikłań, na przykład udaru mózgu albo zawału serca.

Symptomy świadczące o niedoborze kobalaminy

Pierwsze objawy niedoboru witaminy B12 są subtelne i niejednoznaczne, dlatego awitaminoza w swojej początkowej fazie bywa lekceważona. Nie wolno bagatelizować żadnych podejrzanych dolegliwości, które wraz z pogłębianiem się niedoboru przechodzą w nieprzyjemne, a do tego niebezpieczne schorzenia. Typowe objawy zbyt niskiego stężenia kobalaminy to na przykład:

  • chroniczne zmęczenie i brak motywacji do działania,
  • problemy z koncentracją, wolniejsze zapamiętywanie, otępienie,
  • bolesne owrzodzenia w jamie ustnej i na języku,
  • zaburzenia widzenia,
  • drętwienie kończyn,
  • zaburzenia równowagi,
  • anemia megaloblastyczna.

Niedobór witaminy B12 należy rozpoznać, zanim wyrządzi on poważne i nieodwracalne uszkodzenia w organizmie. Najlepszym sposobem na uniknięcie takiej sytuacji będzie odwiedzenie lekarza oraz wykonanie odpowiednich badań.