Wiosenne BABECZKI A'Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinaku (tur. Ispanaklı Kek)
Składniki na ciasto:
225g mrożonego szpinaku
100 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
szklanka mąki krupczatki (lub pół na pół tortowa+ krupczatka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kremowa:
starta skórka z limonki
2 łyżki cukru pudru
250g mascarpone
100 g masła
owoc granatu
Zaczynamy od szpinaku. Rozmrażamy i pozbywamy się nadmiaru wody. Cukier (najlepiej drobny) ubijamy z jajkami (do rozpuszczenia cukru). Do powstałej masy dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i cały czas miksujemy. Na koniec najlepiej łyżką dodajemy szpinak i delikatnie łączymy go z pozostałymi składnikami. Do papilotek nakładamy ciasto (wysokość 2/3). Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
Zaczynamy przygotowywać masę: ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone i skórkę z limonki. Po pieczeniu gotowe ostudźone babeczki okrajamy powyżej linii papilotki. Nadmiar ciasta rozdrabniamy na małe okruszki. Na wierzch nakładamy masę, którą posypujemy rozdrobnionym ciastem. Na koniec dekorujemy owocami granatu.