Starosądecka bryjka jest nie tylko pożywna i zdrowa. Dobrze oczyszcza też organizm i sprzyja chudnięciu.
Oto kilka przepisów:
Brajka razowa
1 litr wody, 2-3 szklanki pszennej mąki razowej, sól
Wodę lekko posolić i zagotować. Do wrzątku sypać powoli mąkę razową i intensywnie mieszać, aby w naczyniu powstała jednolita, gęsta masa. Przyrządzoną potrawę chwilę gotować i gorącą rozlać na talerze. Podawać z mlekiem, słodką śmietaną lub topioną słoniną ze skwarkami.
Brajka po nowemu
Przygotowując tę potrawę wg poprzedniego przepisu, po wsypaniu całości mąki do gotującej się masy należy dodać garść posiekanych orzechów włoskich i garść posiekanych śliwek i rodzynek. Można podawać z mlekiem, słodką śmietaną lub sokiem owocowym.
Brajka dziadowska
1 kg ziemniaków, szklanka mąki razowej, sół 10 dag słoniny
Ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść, nie odcedzając wody. Garnek pozostawić na płycie kuchnnej i powoli dodawać mąkę, ciągle mieszając, by powstała jednolita masa. Podawać na gorąco ze skwarkami i ze siadłym mlekiem.
"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!