Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Tarnów: wiejskie czy fermowe? Jak kupić dobre jaja na Wielkanoc

  • Tarnów
  • date_range Czwartek, 2014.04.17 13:11 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 06:50 )
Wybrać te wiejskie czy fermowe? Na co zwracać uwagę? W przedświątecznym ferworze zakupów Małopolanie szukają smacznych jajek.

źródło: bgottsab/ foter.com


Od tego czy będą to te od kur hodowanych na ściółce, w klatce czy na wolnym wybiegu może zależeć smak jaja - przekonuje Beata Rząsa Janas, zastępca Powiatowego Lekarza Weterynarii w Tarnowie. - Osobiście jestem zwolennikiem jaj, które są produkowane na ściółce, bądź w klatkach. Zagęszczenie w klatkach jest już dużo mniejsze.

Posłuchaj: 

]


Kupującym mogą być sprzedawane wyłącznie jaja świeże - te klasy A. Natomiast cyframi od zera do trójki oznaczony jest sposób chowu kur.

0 - jaja ekologiczne, 1 - wolny wybieg, 2 - jaja z chowu ściółkowego, 3 klatka.

Sposób chowu kur, waga, data przydatności i świeżość produktu - to cenne informacje przy zakupie świątecznych jajek.

Przeszukując sklepowe półki lub odwiedzając fermy warto zwrócić uwagę, czy wszystkie te dane mamy na wytłaczance z jajek - radzi zastępca Powiatowego Lekarza Weterynarii. - Warto kupować w takich miejscach, gdzie nie będzie możliwości zafałszowania tych jajek, czyli po prostu kupować jajka z wiarygodnego źródła.

[

Posłuchaj



Pan Marek Świątek z małej podtarnowskiej miejscowości hoduje kury od kilkunastu lat i mówi, że nie ma to jak wiejskie jajo. Aby jednak pozwolić sobie na zakup jajka prosto od rolnika, trzeba wydać nawet o trzydzieści groszy więcej niż kupując te z farmy lub sklepu.

[

Posłuchaj: 

]

Agnieszka Bednarz/ew

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię