Jak zapewnia jeden z organizatorów Paweł Piszczek, prezes Towarzystwa Dobrego Smaku w Tarnowie, będzie co oglądać i próbować.

- Każdy wystawca przygotowuje po kilkaset produktów i smacznych potraw. Do degustacji będzie m.in. chałka z różnymi słodkościami, będzie puchaty sernik, oczywiście pierogi z kapustą i grzybami, bo bez nich nie może być wigilii i świąt. My jako Towarzystwo Dobrego Smaku tradycyjnie przygotujemy około 55 litrów bigosu "obfitości" - mówi.

Organizatorzy przekonują, że nie zabraknie także produktu, bez którego nie może się obejść żaden jarmark świąteczny, czyli tradycyjnego grzańca.

Zdaniem Pawła Piszczka, dzięki tego typu wydarzeniom mieszkańcy Tarnowa i regionu mogą lepiej zapoznać się z lokalnymi produktami oraz dostawcami.

- Chodzi o to, żeby pokazać, jaki tak naprawdę mamy fantastyczny potencjał tradycji kulinarnych i winiarskich, które się teraz pięknie odradzają. Chcemy przedstawić, że te potrawy ładnie komponują się w okres świąteczny. To też będzie miało taki charakter informacyjny, oczywiście oprócz tego podstawowego, czyli dobrej zabawy. Chcemy pokazać, że w tym przedświątecznym biegu może warto wpaść na ten tarnowski Rynek, nawet na chwilę, by po prostu pobyć ze sobą - dodaje.

Początek imprezy 21 grudnia o godzinie 16. W planach, oprócz degustacji, koncert chóru parafialnego z Janowic czy wspólne śpiewanie "Kolędy Tarnowskiej", powstałej specjalnie z okazji świąt.