Rodzice nauczeni krakowskim przykładem najbardziej obawiają się zamiany posiłków przygotowywanych w szkolnej kuchni na catering. Tymczasem Kraków już od września 2012 roku pozbywa się prowadzenia szkolnych stołówek czy to na rzecz oddawania ich w ręce dotychczasowy pracowników czy dzierżawy prywatnym firmom.
fot. Joanna Gąska
W 5 szkołach uczniowie korzystają z cateringu. Największa zmiana to wzrost kosztów dziennego obiadu z 4 zł nawet do 8-9 złotych. Do tej pory przekształcono 43 krakowskie szkolne stołówki - w tym roku zmiany mają objąć jeszcze 49 placówek.
Posłuchaj relacji Bartka Maziarza
By zminimalizować złe skutki stołówkowej rewolucji rada miasta podjęła uchwałę o finansowaniu w 75 %. obiadu uczniom z rodzin, gdzie dochód na osobę nie przekracza 912 zł. Na 25 % dofinansowania mogą liczyć dzieci z rodzin, gdzie nie przekracza on 1140 zł. Ulgi obowiązują od październiku ubiegłego roku. .