Dzięki wpisaniu na listę Produktów Tradycyjnych jego nazwa będzie prawnie chroniona a sam siuśpaj będzie mógł reprezentować Gminę Tarnów jako jej lokalny i tradycyjny przysmak.
Lista Produktów Tradycyjnych tworzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi liczy obecnie nieco ponad tysiąc pozycji. Małopolskę reprezentuje na niej około 60 produktów to między innymi bryndza podhalańska, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, a teraz także tarnowski siuśpaj.
Do przyrządzenia tej potrawy potrzebne są: kasza jęczmienna, suszone śliwki, suszone gruszki, woda oraz miód. Śliwki i gruszki należy namoczyć w wodzie około 12 godzin, a następnie zagotować. Do gotujących się owoców dodać kaszę jęczmienną i gotować na wolnym ogniu. Gdy kasza będzie miękka potrawę dosłodzić miodem. Można dodać szczyptę soli. Smacznego!
(Agnieszka Wrońska)