Dlaczego wysiewać?
Jest to najtańszy sposób pozyskania dużej ilości roślin małym nakładem finansowym. Torebka nasion nie kosztuje wiele, tylko pracy jest sporo. Właściwie wszystkie kwiaty jednoroczne można siać prosto do gruntu, ale korzystnie jest wysiać nasiona wcześniej, gdyż gleba w ogrodzie przez dłuższy czas wiosną jest zbyt zimna, a przez to nieodpowiednia do wysiewów prosto do gruntu.
W pomieszczeniach używamy do wysiewów skrzyneczki, kuwety lub doniczki z otworami w dnie. Bardzo korzystne dla siewek są domowe miniszklarenki, w których powstaje sprzyjający mikroklimat. Praktyczne są również tzw. wielodoniczki ułatwiające pielęgnację roślin i ich transport. Wysiewamy w nich nasiona po jednym w każdym zagłębieniu. doniczki tekturowe oraz te, które możemy samemu zrobić z gazety lub ruloników po papierze toaletowym - wszystkie są ekologiczne i ulegają biodegradacji, a więc mogą być sadzone wraz z rośliną na miejsca stałe w maju. Dla początkujących oraz młodszych ogrodników polecam nasiona na taśmie lub krążkach, które łatwo 'sieje się' w każdych warunkach.
Wcześniejszy siew ma wiele zalet - przede wszystkim przyspiesza kwitnienie - rośliny posadzone w maju do ogrodu są już spore i kwitną o miesiąc lub dwa miesiące wcześniej niż siane wprost do gruntu. Zużywa się też mniej nasion - z siewu do doniczek lub tacek, pikuje się i wykorzystuje każdą siewkę, a w multipaletach sieje tylko po 2 nasionka w każdej przedziałce.
1. Przed rozpoczęciem wysiewów warto zebrać wszystkie nasiona i zorientować się, czy aby niektóre z nich nie są już zbyt stare do siewu. Aby sprawdzić ich żywotność można wysiać kilka sztuk na mokrej ligninie, położyć ją w ciepłym miejscu i zaobserwować czy nasiona kiełkują.
2. Przygotujmy się solidnie do siania – zawsze powinniśmy mieć pod ręką etykiety i ołówek, a także czyste pojemniki oraz odpowiednie podłoże do siewu (w sklepach można kupić specjalne podłoże ogrodnicze do siewu i pikowania). Od jakości podłoża zależeć będzie sukces kiełkowania nasion. Pamiętajmy, aby nigdy nie używać do wysiewu nasion podłoża z zeszłego sezonu! Powinno być wolne od wszelkich grzybów, nicieni i nasion chwastów. Charakteryzuje się ono sporą przewiewnością, luźną strukturą i niewielką żyznością (często jest z dodatkiem piasku lub perlitu), aby zmusić siewki do wytwarzania mocnej bryły korzeniowej. Żyzna ziemia opóźnia proces kiełkowania, natomiast w mniej zasobnej glebie korzenie intensywniej się rozwijają.
3. Wypełniamy podłożem donicę i delikatnie uklepujemy oraz równamy powierzchnię dłonią. Sprawdzamy czy nasiona są zdrowe i zabieramy się za wysiew.
4. Ważne jest, aby nasiona rozrzucić po powierzchni podłoża ogrodniczego jak najrzadziej się da. W ten sposób wschodzące siewki będą miały wystarczająco miejsca na prawidłowy rozwój i mniejsze szanse na zachorowania chorobami grzybowymi. Następnie lekko przesiewając, przykrywamy je cieniutko ziemią lub piaskiem. Jednak nie wszystkie rośliny tego wymagają. Niektóre nasiona nie powinny być przykryte, bo do kiełkowania wymagają światła (begonia, żeniszek, niecierpek, sałata, petunia). W ciemności zaś kiełkują np. nagietki, chabry i werbena.
5. Nasiona podlewamy konewką z drobnym sitkiem lub wstawiamy doniczkę do tacy z wodą, aby podłoże samo pobrało tyle wody ile potrzebuje.
6. Donice z wysianymi nasionami dokładnie opisujemy zaznaczając gatunek i odmianę rośliny, a także datę siewów i ustawiamy na naświetlonym parapecie lub w propagatorze, ogrzewanej szklarni czy ogrodzie zimowym, gdzie temperatura w nocy nie powinna spadać poniżej 10oC.
7. Nasiona można także wysiewać do plastikowych multipalet. Wtedy należy do jednej przedziałki siać po dwa nasionka...
8.... a po wzejściu siewek wyrwać jedną słabszą, tym samym pozostawiając właściwą roślinę do dalszego wzrostu i swobodnego rozwoju.
W lutym wysiewamy: begonię wiecznie kwitnącą i petunię.
Na przełomie lutego i marca: żeniszek, lobelię, werbenę, gatunki jednoroczne szałwii i celozję.
Pod koniec marca wysiewamy do pojemników: kleome ciernista, kosmos, ostróżki, groszek pachnący, aminek, szałwia otwarta, szałwia błyszcząca oraz szałwia powabna, drakiew, cynia, tabaka ozdobna, rudbekia i oczywiście przeróżne odmiany słoneczników.
Z warzyw na początku marca siejemy: brokuł, por, seler, wczesne odmiany sałaty masłowej, kalafiora i kapusty, kapustę pekińską.
W połowie marca: kalarepę.
Pod koniec marca: pomidory i miechunkę pomidorową.